Проф. Генчо Попов е новият ректор на Русенския университет

2
Досегашният заместник-ректор временно ще ръководи висшето учебно заведение
Досегашният заместник-ректор временно ще ръководи висшето учебно заведение

Досегашният заместник-ректор временно ще ръководи висшето учебно заведение

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков назначи проф. д-р инж. Генчо Попов за временно изпълняващ длъжността ректор на Русенския университет. Проф. Попов, който досега заемаше позицията на зам.-ректор по учебната работа, ще ръководи висшето учебно заведение за период до шест месеца, в рамките на които ще бъде проведен частичен избор за нов ректор.

Проф. Попов е роден през 1961 година и завършва Техникум по механизация на селското стопанство в град Карнобат. През 1987 година той се дипломира като машинен инженер във ВТУ “Ангел Кънчев” - Русе (сега Русенски университет “Ангел Кънчев“). Научната му кариера започва през 2005 година, когато е избран за доцент в специалността „Хидравлични и пневматични машини и съоръжения“, а през 2014 година става професор.

Проф. Попов има дългогодишен опит в управлението на факултети и катедри в Русенския университет. От 2005 година е заместник-декан във факултет „Механизация на селското стопанство“, а по-късно оглавява катедра „Топлотехника, хидравлика и инженерна екология“. През 2012 година поема ръководството на Научноизследователския сектор, а от 2016 година е декан на Аграрно-индустриалния факултет. През 2019 година е избран за директор на Филиала на университета в Разград, а през януари 2024 година става зам.-ректор по учебната работа.

Научната и изследователската дейност на проф. Попов е изключително богата, като той участва в множество проекти и договори, ръководи докторанти и дипломанти и е автор на над 150 научни публикации. Сред неговите трудове са една монография, три учебника и пет учебни помагала. Признат с редица награди и отличия, приносът на проф. Попов към развитието на Русенския университет и Аграрно-индустриалния факултет е особено значим.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    16
    Пак ли?
    Е, следващия ректор ще се казва И. Х. Белоев младши, виден тридесет годишен син и знаменит професор
  • 3
    15
    Запознат
    Както и в Чирпан! В Карнобат водата се не пие защото съдържа негасена вар!
  • 12
    14
    Ванко пруфесурчиту
    Ни съ къхърети скоро ази шъ станъ ректур на татювуту училилищи щоту то й нащу.
  • 15
    13
    Чиновникът
    Интелигентните, компетентните, достойните, успяващите, частните, несъпричастните и противопоставящите се на далаверите на тези представители на "селски културни и образователни средища" като Павликени, Карнобат и други такива, са неудобни, принуждавани да напуснат или прогонвани от това "средище на висококачествено" висше образование. Толкова ли няма достойни русенци или селянията, простотията, некадърността, схемаджийството и далаверите окончателно са превзели Русе?!
  • 17
    12
    Чистачката
    Павликени, Карнобат - традиционни образователно- културни средища на бъларската култура и образование са естествения резервоар на ръководни кадри с впечатляваща академична кариера за Русенския утивертитет. Нали?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари