Продукт с 75% вода и 0% мляко се продава като сирене

2
Въпросното "сирене" струва 6,90 лева за килограм
Въпросното "сирене" струва 6,90 лева за килограм Снимка: БГНЕС / Архив

Въпросното "сирене" струва 6,90 лева за килограм

Шокиращи разкрития за фалшиво сирене разтърсиха млечната индустрия в България. Продукт, продаван като сирене, но без съдържание на млечни съставки, беше открит на пазара. Това стана ясно по време на пресконференция, организирана от сдружение "За достъпна и качествена храна".

Въпросният продукт съдържа 75 процента вода, 4,5 процента сол и различни добавки като нишесте и подобрители. Откритието е направено при съвместна проверка на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и сдружението, информира bTV.

Владислав Михайлов от Асоциацията на млекопреработвателите сподели: "Въпросното сирене струва 6,90 лева за килограм. И макар това да не е първо нарушение на предприятието, то продължава да работи."

Андрей Велчев от "За достъпна и качествена храна" изрази загриженост: "Специално това предприятие два пъти затворено след активното участие на асоциацията и нашето сдружение. И продължава да работи, което може би е по-притеснителният факт."

Представителят на БАБХ, доктор Камен Николов, обясни трудностите, с които се сблъсква агенцията: "След като установихме нарушението и го затворихме временно, предприятието продължава да работи. Изпращаме документи в прокуратурата и след един месец прокуратурата ни връща отговор, че няма данни за престъпление."

Браншовите организации настояват за законодателни промени, които да увеличат санкциите за некоректни производители на млечни продукти. При многократни нарушения те предлагат отнемане на лиценза.

Въпреки тревожните разкрития, от "За достъпна и качествена храна" успокояват, че в търговската мрежа няма опасни млечни продукти. Андрей Велчев поясни, че дори когато има некоректни практики, те по-скоро заблуждават потребителя, отколкото да застрашават здравето му.

Владислав Михайлов разкри, че цената на килограм истинско сирене от производителя е между 10 и 11 лева с включен данък добавена стойност (ДДС). Той изрази съжаление, че някои търговски вериги добавят 100 процента надценка, което води до крайна цена между 20 и 22 лева за килограм.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Прудо
    Tова може да стане само на територията. Министърът на земеделието и храните да си ходи заедно с Главчев. Докога ще ги търпим тези боклуци!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари