Продължава борбата с огъня на различни места в страната

0
Служебният премиер сформира междуведомствен щаб
Служебният премиер сформира междуведомствен щаб

Служебният премиер сформира междуведомствен щаб

България продължава да се бори с огнената стихия, която обхвана различни райони в страната. Служебният премиер Димитър Главчев сформира междуведомствен щаб, който да координира усилията за овладяване на пожарите. По-рано през деня, Главчев и служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов посетиха Стара Загора, където беше съобщено, че всички възможни механизми са задействани за по-бързо овладяване на ситуацията, включително искане за помощ към Европейския съюз.

Министърът на отбраната Атанас Запрянов коментира, че способностите на армията за гасене на пожари са ограничени. „Ние поддържаме три вертолета, а ако се наложи необходимост от повече техника, няма да можем да реагираме“, заяви той. Запрянов подчерта необходимостта от засилване на превантивната дейност.

В Стара Загора днес два хеликоптера и 22-ма военнослужещи се включиха в борбата с пожарите. Министерството на отбраната съобщи, че заради усложнената обстановка хеликоптер е бил пренасочен от Стара Загора към Стрелча. В гасенето на огъня край село Отец Паисиево участват 42 военнослужещи с осем машини от 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Във Варненско, по-рано днес, беше съобщено, че няма активни пожари. Автомагистрала „Хемус“ между пътните възли „Слънчево“ и „Повеляново“ е отворена, но движението се осъществява с повишено внимание поради задимяване.

В област Велико Търново, пожарът близо до свищовското село Ореш беше овладян, но осем къщи са били засегнати, а няколко трудноподвижни хора са били евакуирани. В Кюстендил е локализиран пожарът в района на горското стопанство „Осогово“, който обхвана около 650 декара площи.

Пожарът в Пазарджик, който обхвана над 300 декара иглолистна гора, включи в гасенето си хеликоптер, три пожарни екипа от София и няколко от областта. По-рано днес движението между Стрелча и Копривщица беше временно преустановено заради задимяването.

В Пловдивска област, около 13:00 часа, се разгоря пожар около село Отец Паисиево, който засегна повече от десет къщи и наложи евакуация на хора. В овладяването му се включиха хеликоптери и тежка техника.

В област Ямбол, около 3000 декара сухи треви в близост до село Горска поляна пламнаха, като обявеното частично бедствено положение продължава. Очаква се в потушаването на огъня да се включи хеликоптер.

Предупреждение от трета степен - червен код, за високи температури за цялата страна беше издадено от Националния институт за метеорология и хидрология за утре, 17 юли.

В същото време, днес в някои райони на Великотърновско, Плевен и Русе имаше дъжд, бури и силен вятър, които доведоха до паднали дървета и временно прекъсване на електрозахранването на около 5000 души в Русенско.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Запряне,
    казваш военните имат Само два въртолета.И се пънеш като магаре на мост.Не искаш да помогнеш на мирното население в беда. А когато раздаваше военна техника, помисли ли че тя ще е нужна и нам.Но , каквото ти кажат отвън, изпълняваш безотказно.Трябва вече да си ходиш.Вреден си.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари