Пожарникари, военни и доброволци гасят пожарите в страната

0
Силните ветрове затрудняваха гасенето на огъня в различни райони
Силните ветрове затрудняваха гасенето на огъня в различни райони Снимка: БТА

Силните ветрове затрудняваха гасенето на огъня в различни райони

Служители на регионалните дирекции "Пожарна безопасност и защита на населението", военнослужещи от Българската армия и доброволци продължават да се борят с огнените стихии в различни части на страната и днес.

Вчера следобед избухна голям пожар до харманлийското село Черепово в Сакар планина. Пламъците обхванаха гора, сухи треви и храсти, а силният вятър усложняваше овладяването на стихията. Областният управител на Хасково, Мехмед Атаман, съобщи, че е поискал помощ от военен хеликоптер. От пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" информираха, че движението по път II-55 Раднево – Свиленград, път III-809 Любимец – пътен възел „Голямата звезда“ и път II-76 Харманли – Тополовград е временно ограничено. Екипи на "Пътна полиция" връщат пътуващите в това направление.

Заради големия пожар областният управител обяви бедствено положение в общините Харманли и Тополовград. Пожарът се разпространи на два фронта в посока харманлийското село Изворово и село Главан в община Гълъбово. Въпреки сложната ситуация, от администрацията увериха, че няма опасност за населението. В борбата с огнената стихия се включи и екипаж от 24-а авиобаза в Крумово с вертолет Ми-17, който излетя в 17:00 часа.

Един от двата фронта на пожара вече е спрян, като огънят е ограничен в посока село Главан. Силите сега се съсредоточават на другия фронт към село Изворово.

Военнослужещи от Сухопътните войски участват и в гасенето на пожар в планината Славянка на българо-гръцката граница. Там действат 44 военнослужещи с осем специализирани машини. Пожарът продължава да гори активно от изток, а също така се работи за овладяване на ново огнище на гръцка територия, за да се предотврати разпространението му в България. Испански самолети също участват в борбата със стихията, работейки съвместно със служители от пожарната, Югозападното държавно предприятие и Регионалната дирекция по горите.

В землището на селата Църварица и Илия в кюстендилската община Невестино също продължава борбата с огъня, който възникна на 2 август.

Три екипа огнеборци бяха изпратени след сигнал за пожар над Водноелектрическата централа в квартал "Изток" в Асеновград. По информация на пожарната служба, огънят е обхванал сухи треви над ВЕЦ-а. Пожарът беше успешно потушен от екипите.

Пожар избухна и в ловешкото село Владиня, унищожавайки селскостопанска постройка и засягайки три необитаеми къщи. Горели са и сухи треви, но пожарът бе напълно овладян без опасност за хора и къщи. Поради силния вятър, на място остана дежурен пожарен екип, който да следи обстановката и да предотврати евентуално разрастване на пожара към съседното село Дренов. В гасенето на пожара участваха и земеделски производители със собствена техника.

В местността Бахчите, близо до една от вилните зони на Лом, също горя пожар на голяма площ.

В област Плевен, огнеборците овладяха три големи пожара, като има информация за две изгорели къщи. Директорът на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Плевен, комисар Станислав Атанасов, информира за ситуацията.

Няколко пожара горяха и в Разградска област през деня. Пожар в село Побит камък обхвана четири изоставени къщи, селскостопански постройки, сухи треви и храсти. Пожарът вече е овладян със съдействието на няколко институции и участието на доброволци.

В Русенска област, огнеборците гасиха пожари в квартал „Средна кула“, Бяла, Борово и други райони. Най-сериозна беше ситуацията в Табачка, където пламъците стигнаха до границата с къщите в селото. Пожарът обхвана над три декара, но беше напълно загасен. На място останаха да дежурят огнеборците от Две могили.

Пожари възникнаха в свищовските села Козловец, Хаджидимитрово и Горна Студена. Ситуацията в трите населени места е овладяна, но в Хаджидимитрово продължава работата по напълно потушаване на огъня. Няма пострадали хора, а причините за възникването на пожарите са все още неясни.

Общо 306 276 лева е отпуснатата и изплатена помощ от държавата на пострадалите от природни бедствия през лятото. Агенцията за социално подпомагане е предоставила помощ на 304 семейства в седем области, пострадали от поройни дъждове и градушки през юни. Премиерът Димитър Главчев лично посети пострадалите от град Шипка, на които са изплатени 57 900 лева. На 25 семейства от областите Хасково, Пловдив и Ямбол са изплатени общо 39 450 лева за покриване на последствията от пожарите през юли и август. Министър-председателят се запозна с щетите на терен в селата Отец Паисиево и Воден, където са отпуснати съответно 15 780 и 20 514 лева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари