Президентът: Обединението около ценностите е ключът към стабилността

0
Румен Радев откри фестивала „Аполония“
Румен Радев откри фестивала „Аполония“ Снимка: Президент РБ

Румен Радев откри фестивала „Аполония“

Президентът на Република България, Румен Радев, призова за обединение около здрави ценности като основен път за решаване на настоящата криза в страната. Това той заяви по време на откриването на 40-ото издание на Празниците на изкуствата „Аполония“ в Созопол, където бе придружаван от своята съпруга Десислава Радева.

По време на своето обръщение към присъстващите, Радев подчерта, че трайното решение на кризата не се крие в превъзходството на една партия над останалите или в очакването на някакво „чудодейно“ решение. Според него, истинският напредък ще бъде постигнат, когато обществото се обедини около здравите ценности, които са основополагащи за културната и морална стабилност на България.

Румен Радев изтъкна, че хората на културата и изкуствата играят ключова роля в изграждането на ценностната система на нацията. Те са тези, които развиват обществения „вестибуларен апарат“, който ни помага да разграничаваме кое е правилно и кое е грешно, кое води страната към европейското й бъдеще и кое я задържа назад. „Край морския бряг на Созопол, където си дават среща свободата на духа, великолепието на природата, невероятното наследство хилядолетна цивилизация, всяка година с много любов и амбиция се добавят нови вдъхновяващи страници в културните хроники на България“, подчерта президентът.

Радев поздрави участниците и организаторите на фестивала, изразявайки признателност за техния професионализъм и всеотдайност. Той отбеляза, че благодарение на тези усилия, „Аполония“ продължава своята мисия да бъде форум, който обединява традициите и новите постижения в българската култура.

Фестивалът „Аполония“, който се провежда ежегодно от 1984 година в Созопол, привлича стотици артисти и хиляди любители на изкуството от България и света. Основната му цел е да съхрани културните традиции, да покаже постиженията на българските творци и да подкрепи нови таланти и идеи в различни видове изкуства.

По време на посещението си в Созопол, президентът Радев проведе и среща с кмета на града Тихомир Янакиев. Двамата обсъдиха предизвикателствата пред местното самоуправление, както и значителния потенциал на Созопол за развитие на културния туризъм.

В знак на признание за дългогодишните усилия на Фондация „Аполония“ за съхраняване на културните традиции и за значимия й принос към развитието на българската култура, президентът Радев удостои фондацията с Плакет „Св. Св. Кирил и Методий“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари