Президентът на Казахстан: Каспийско море е на ръба на изчезването

0
Президентът на Казахстан призовава за спешни действия
Президентът на Казахстан призовава за спешни действия Снимка: RU-RTR Russian Television via АР

Президентът на Казахстан призовава за спешни действия

Каспийско море, едно от най-големите вътрешни водоеми в света, е изправено пред сериозни екологични предизвикателства, които не трябва да се пренебрегват. Това заяви казахстанският президент Касъм-Жомарт Токаев по време на неформалната среща на върха на Организацията на тюркските държави в азербайджанския град Шуша. Според информация, предоставена от ТАСС, президентът Токаев подчерта значимостта на екологичните проблеми, свързани с Каспийско море, и призова за съвместни усилия за тяхното решаване.

Значение на логистичния потенциал и екологичните проблеми

„Отбелязахме значението на изграждането на логистичния потенциал на Каспийско море. В същото време е недопустимо да се пренебрегват екологичните му проблеми. Морето е на ръба на изчезването. Най-важната задача е да се опазят околната му среда, флората и фауната“, заяви Токаев. Той акцентира върху необходимостта от разработването на конкретни решения за спасяването на Каспийско море и призова за засилване на взаимодействието между учените от тюркските страни.

Пресъхването на Аралско море и опустиняването

Президентът на Казахстан изрази загриженост и относно пресъхването на Аралско море, което представлява една от най-големите екологични катастрофи в региона. „Територията, засегната от екологичната катастрофа, трябва да бъде рекултивирана. Важно е ефективно да се използват водните ресурси на трансграничните реки. За тази цел е необходимо да се прилагат по-широко водоспестяващите технологии“, обясни Токаев. Той подчерта, че подобни инициативи са от съществено значение за справяне с предизвикателствата на опустиняването и подобряване на условията за местното население.

Глобалната климатична ситуация

Президентът Токаев не пропусна да отбележи и влошаващата се климатична ситуация на планетата. „Необичайните горещини, горските пожари, сушите и наводненията, които се случват в различни части на света, ясно потвърждават тази тенденция. Готови сме да засилим сътрудничеството си с тюркския свят по въпросите на климата“, заяви той. Токаев изрази готовността на Казахстан да вземе активно участие в работата на конференцията по въпросите на климата КОП29, която ще се проведе в Азербайджан през тази година.

Изказването на казахстанския президент Касъм-Жомарт Токаев по време на срещата на върха на Организацията на тюркските държави подчертава важността на справянето с екологичните предизвикателства, пред които е изправено Каспийско море. Той призова за съвместни усилия и сътрудничество между страните от региона, за да се разработят и приложат ефективни решения за опазване на околната среда. Предстоящото участие на Казахстан в конференцията КОП29 е стъпка напред към по-активно ангажиране с глобалните климатични въпроси и търсенето на устойчиви решения за бъдещето на региона и планетата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари