Пренасят тленните останки на цар Фердинанд в България

1
В София те се очаква до месец
В София те се очаква до месец Снимка: БГНЕС /Архив

В София те се очаква до месец

След кончината му в град Кобург през 1948 г. тялото на цар Фердинанд I е положено временно в криптата на католическата църква „Св. Августин" в същия град.

В годината на смъртта му погребението на царя във втората му родина България е напълно невъзможно с оглед на политическата ситуация у нас и следвоенния период в цяла Европа, въпреки голямото му желание и това на близките му.

След демократичните промени бяха създадени няколко инициативни комитети, чиито усилия в тази посока не се увенчаха с успех, въпреки добрите намерения на организаторите им.

Днешните условия на демокрация и уважение към историята позволяват тленните останки на цар Фердинанд да бъдат положени за вечен покой в семейната крипта на любимия му дворец „Врана" в София, съобщават от фонд "Цар Борис и Царица Иоанна". Така ще се отдаде нужната почит към един дългогодишен държавен глава и главнокомандващ, който въпреки редица противоречиви оценки за някои моменти от управлението му е дал много за развитието и модернизацията на държавата ни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    3
    Отврат
    Никой не се е съгласявал на това !!! Как и кога питаха народа ?! Нагли Сакс-кобурги, бе ! Къш от святата земя Българска ! Безобразие !
  • 6
    2
    Борис
    Вместо да гледаме, как да поправим недъзите на днешния ден и да осигурим, едно по-добро бъдеще за следващите поколения, все гледаме назад към историята. А историята дами и господа, показва, че нищо не научаваме от нея!
  • 8
    1
    Мунчо
    След като дебилният му внук ни управлява, не ме учудва.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари