Предизборен хаос в БСП: Кандидати напускат, активисти искат промяна в ръководството

2
Цели региони остават без представителство в листите на социалистите
Цели региони остават без представителство в листите на социалистите Снимка: БТА / Архив

Цели региони остават без представителство в листите на социалистите

Българската социалистическа партия (БСП) е изправена пред сериозна вътрешна криза в навечерието на предстоящите избори. Членове на Изпълнителното бюро, депутати и областни председатели на партията отправиха остри критики и настояха за оставката на временното ръководство. Същевременно се наблюдава масово оттегляне на кандидати от изборните листи в различни региони на страната.

В област Смолян ситуацията е особено драматична, тъй като всички шестима номинирани за народни представители, включително областният председател на БСП Емил Хумчев, са се оттеглили от листата. Това безпрецедентно развитие ще доведе до необходимостта от служебно съставяне на листата от централата в София - нещо, което не се е случвало от години в родопската община.

Подобна е картината и в Хасково, където социалистите масово напускат листата, оставяйки на практика само водача от АБВ. И в този случай се очаква листата да бъде съставена служебно от столицата. Вътрешнопартийни източници коментират: "Но кого ще редят не знаем, не могат да намерят хора."

Във Враца ситуацията е не по-малко тревожна, като 9 от 10-те общини в областта не са представени в листите. В Кюстендил четирима кандидати се оттеглят, включително председателят на младежкото БСП-обединение Десислава Разсолкова, която мотивира решението си с убеждението, че политиката не е място за безпринципни хора.

Тази вълна на оттегляния следва предходни откази за участие в предизборната кампания от страна на социалисти със силен мажоритарен вот по места. Сред тях са доктор Събина Петканска от Сливен, Борис Цветков от софийския район "Искър", както и социалисти от столичния район "Младост", членове на Общопартийната контролна комисия и ветерани на партията.

В центъра на бурята се оказва Атанас Зафиров, чиято оставка и изваждане от листите поиска Генади Събков - бивш кмет на Мездра, народен представител от "БСП за България" в 50-ото Народно събрание и член на Изпълнителното бюро на БСП. В отворено писмо Събков изразява остра критика към действията на Зафиров, особено по отношение на подготовката за изборите в област Враца.

Според Събков, въпреки че Зафиров е бил два пъти избиран за народен представител от областта, той "не направи нищо преди и продължава да не прави нищо сега за укрепване и стабилизиране на партийните структури". Бившият кмет на Мездра подчертава, че в резултат на това бездействие, в листата за предстоящите избори от 10 общини на областта има представител само на една община.

Събков припомня и предишни действия на Зафиров, които според него са били в ущърб на партията: "Преди изборите на 9 юни тази година Зафиров, в ролята си на заместник-председател на БСП, се закани да не осигури финансиране на кампанията, за да се провалим. Той изпълни заканата си – не даде нито лев."

В своето обръщение Генади Събков призовава колегите си от Изпълнителното бюро и Националния съвет на БСП да преосмислят позицията на Зафиров: "Ако сте решили да има изкупителна жертва за настоящи и бъдещи провали – изпълняващият функциите Зафиров е човекът. Точни сте. Пито - платено. Ако обаче имате идея да се борим за идеи, чест и морал, все още не е късно да направите първа крачка: изтеглете Зафиров от всякакви постове и позиции и се опитайте да минимизирате нанесените до момента щети."

Тази вътрешнопартийна криза поставя БСП в изключително трудна позиция преди предстоящите избори. Масовото оттегляне на кандидати и призивите за промени в ръководството създават атмосфера на несигурност и напрежение, което би могло да има сериозни последици за представянето на партията в изборния ден.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари