Правилно ли са действали охранителите на словашкия премиер?

0
Правилно ли са действали охранителите на словашкия премиер?
Правилно ли са действали охранителите на словашкия премиер? Видео: NOVA

Според експерти екипът не е бил добре подготвен

Покушението на словашкия премиер Роберт Фицо предизвика и въпроса: „Как е действала службата за охрана” и има ли пропуски в работата им, които е можело да бъдат избегнати, а атентатът предотвратен.

Опитът за убийството на словашкия премиер засяга единството на европейската сигурност, твърдят експерти. Според бившия началник на НСО ген. Тодор Коджейков шокът е повлиял негативно на реакциите на охранителите, съобщава NOVA. „За непрофесионализъм не може да се говори, защото нападение от един метър, е много близка дистанция, когато от един метър извадят оръжие и почнат да стрелят, за една секунда се изстрелват тези пет изстрела, секунда, секунда и половина. Това е времето, в което вие можете да реагирате”, казва той.

Пропуски е имало от самото начало, смятат експерти. Предварителната проучвателна дейност както на мястото, така и на посетителите и техните нагласи към премиерът Фицо вероятно са били пропуснати. „Охраната на висшите държавни служители, е завършващата фаза на цялата система за сигурност, за да се случи такова нещо, системата за вътрешна сигурност в Словакия не е реагирала, или тя е знаела, и не е предприела действия”, обяснява Милен Иванов, бивш зам.-ректор на Академията на МВР.

Коджейков смята, че това, че цялата охрана се хвърля върху нападателя, а никой не се насочва към премиера, е проблем. „Той лежи 2-3 секунди сам, паднал до една пейка. За тези 2-3 секунди, ако е имало втори човек, който е бил в тълпата, и е искал да довършат започнатото, са щели да го направят”, смята бившият началник на Националната служба за охрана.

Реакцията на службата за охрана в критичния момент повдигна и въпросът – „Възможно ли е действията им да са умишлени”. Според Милен Иванов това е операция, която е подготвяна дълго време. Ген. Коджейков смята, че не може да се говори за умишлен саботаж. „Хванаха момчетата неподготвени в ситуация, която може би не са отигравали, не са тренирали”, допълва той.

Въпреки че тълпата е била сравнително малка – около 30 души, те не били проверявани за оръжия. „Самите кадри на атентата показват, че охраната не е добре сформиран екип, там има много голямо количество хаотични действия”, обяснява Иванов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    N/A
    А Борисов и свинян пеевски кога?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари