ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС отнеха възможността Президентът да съставя служебен кабинет

2
Слави Трифонов обвини управляващата коалиция за конституционната криза
Слави Трифонов обвини управляващата коалиция за конституционната криза Снимка: БГНЕС / Архив

Слави Трифонов обвини управляващата коалиция за конституционната криза

Президентът на Република България отказа да подпише указ за назначаването на служебния кабинет начело с Горица Грънчарова, предизвиквайки политическа и конституционна криза в страната. Това се случи заради сериозни съмнения относно политическото овладяване на предложения кабинет и потенциални нередности, свързани с честността на предстоящите избори.

Това събитие е следствие от измененията в Конституцията, извършени от управляващата коалиция между "Продължаваме Промяната", "Демократична България", ГЕРБ и ДПС. Тези партии промениха разпоредбите относно служебните кабинети, отнемайки правото на президента да ги назначава. Вместо това, съставиха списък от потенциални министър-председатели с ясна политическа окраска. В резултат на тези промени възникна настоящата конституционна криза.

Слави Трифонов и партията му "Има Такъв Народ" още в началото остро критикуваха тези конституционни изменения, определяйки ги като "глупави", "неспособни" и дори "престъпни". Той припомня и политическите назначения в Конституционния съд, които също предизвикаха напрежение. Съдия Белазелков, представител на "Продължаваме Промяната", и Десислава Атанасова от ГЕРБ, заеха позиции в Конституционния съд, който впоследствие блокира опитите за отмяна на конституционните промени.

Трифонов отправя риторичен въпрос към гражданите: "Имало ли е проблеми със служебните кабинети преди тези промени?" Според него, Конституцията преди тези изменения е била перфектна в тази област. Той също така изразява възмущението си от политическото самодоволство на коалицията, която той нарича "сглобка", заради промените в Конституцията и последвалите юридически проблеми.

За Слави Трифонов, сегашната политическа криза е резултат от безотговорните действия на няколко политически лидери: Христо Иванов, Кирил Петков, Асен Василев, Бойко Борисов и Делян Пеевски, които той нарича "срамните лъжци" и ги обвинява в безотговорно пренаписване на Конституцията. Според него, тези промени са в основата на настоящата криза в България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    2
    плюс-минус
    Разбира се,това не променя факта,че Слави е напълно прав в случая и корумпираната сган наречена Пеевски Подлоги/Доносническа България трябва да бъде изхвърлена на политическото бунище по най бързия начин!
  • 4
    1
    плюс-минус
    Ей, разпадащ се чалгар смотан, ти 3 (ТРИ) пъти можеше да съставиш правителство с жалките си сценаристчета-интриганти! Провали Държавата сега ревеш! Хайде на бунището на Историята, боклук нещастен!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари