Пожарникари сами отглеждат и тренират кучета за издирване на затрупани хора

2
Инспектор Мирослав Ефтимов и белгийската овчарка Кара
Инспектор Мирослав Ефтимов и белгийската овчарка Кара Снимка: Мирослав Ефтимов / Facebook

Кара - спасителка под руините, обучавана с много внимание и грижа

Пожарникари с голяма отдаденост се заемат с отглеждането и обучението на кучета, които са специализирани в издирването на хора под развалини. Пример за това е голдън ретрийвърът Тоби, който успя да спаси затрупан работник след срутването на аулата на Нов български университет в София.

Това на снимката е Кара - тригодишна белгийска овчарка, която в момента преминава обучение за откриване на затрупани хора. Макар че за кучето-спасител това е рутинна тренировка, тя крие своите рискове.

Инспектор Мирослав Ефтимов, старши преподавател по ПБЗН в Академията на МВР, разясни пред камерата на БНТ: "Теренът е изпълнен с остри предмети, бетон, строителни материали, арматура и стъкла. Това създава една реалистична, но опасна среда, в която кучето може да нарани лапите си или да скочи от високо в стремежа си да открие човек."

Кара има задачата да бъде първа под руините.

Инспектор Мирослав Ефтимов допълва: "Докато кучето не потвърди с лаене, че е намерило жив човек, спасителите и водачът не влизат, тъй като средата е опасна."

За три години Кара вече има зад гърба си участия в няколко издирвателни акции на изгубени хора. Мирослав я тренира сам в свободното си време, като получава помощ от различни специалисти и обучители от структурите на МВР. Уменията, които трябва да развие, са значително по-различни от тези на полицейските кучета, които търсят наркотици, взривни вещества или следи от хора.

Инспектор Ефтимов обяснява: "Трябва да ги водим на различни места с разрушени сгради, строителни сметища, и да създаваме там скривалища, за да свикват кучетата с тази среда на разрушения. Обучението започва от най-ранна възраст."

В пожарната служба още няколко души самостоятелно отглеждат и обучават кучета, тъй като в момента няма предвидено обучение на кучета от МВР за работа под развалини. Така кучета като Кара участват като доброволци.

Инспектор Ефтимов пояснява: "Те са обучени и преминали определени изпитания и сертифициране. В момента обаче няма установен ред, по който те да бъдат използвани служебно. Работи се върху нормативната база, за да бъде възможно кучетата да се включват като служители."

Освен четиримата пожарникари, у нас има още няколко души от различни професии, които също отглеждат и обучават кучета. Заедно те формират доброволно формирование, готово да реагира във всеки момент.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Rv
    Постарай се малко повече. С правописа и със схемата, с която искаш да вземеш на хората парите. Направо е смешно. Някой изобщо хващал ли се е на глупостите ти " Мерлин " ?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари