Пожарите в Русенско надхвърлят 300

0

Дронове и военна техника в помощ на огнеборците

Лятото на 2024 година се оказва изключително предизвикателно за противопожарните служби в Русенска област.

Според последни данни, предоставени от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) - Русе, от началото на юни до средата на юли са регистрирани 307 произшествия, което представлява драстично увеличение с близо 50% спрямо същия период на миналата година.

Тревожната статистика стана повод за свикване на спешна среща между представители на местните и държавни институции, инициирана от областния управител Драгомир Драганов и неговия заместник Георги Георгиев. На срещата присъстваха ключови фигури, включително директорът на Областната дирекция на МВР - Русе, старши комисар Пламен Първанов, комисар Светослав Войчев от РДПБЗН и инж. Огнян Савянов от Регионалната дирекция по горите.

"Ситуацията е изключително сериозна и изисква незабавни действия от всички отговорни институции," заяви областният управител Драганов по време на срещата. "Необходимо е да засилим превантивните мерки и да повишим бдителността на гражданите, за да предотвратим по-нататъшни инциденти."От общо 307 произшествия, 48 са класифицирани като пожари с преки материални загуби, докато 153 случая са свързани с гасене на горящи сухи треви и храсти.

Експертите от РДПБЗН посочват високите температури и силните ветрове като основни фактори, допринасящи за бързото разпространение на огъня. Комисар Светослав Войчев, директор на РДПБЗН - Русе, подчерта, че около 60% от инцидентите са резултат от човешка небрежност. "Призоваваме гражданите да бъдат изключително внимателни при боравенето с огън на открито, особено в близост до горски масиви и земеделски площи," каза той.

В отговор на нарастващата заплаха, институциите предприемат редица мерки:

  1. Засилен контрол върху спазването на забраната за палене на открит огън, особено в близост до посеви и горски територии.
  2. Провеждане на допълнителни инструктажи за собственици и ползватели на земеделски земи.
  3. Актуализация на списъка с физически и юридически лица, които могат да предоставят тежка техника за нуждите на пожарникарите.
  4. Почистване на противопожарните пътища във вилните зони и горските територии.
  5. Засилено наблюдение на природните паркове, защитените зони и туристическите маршрути.

Интересно предложение, обсъдено на срещата, е използването на дронове за по-ефективно наблюдение и бърза реакция при възникване на пожари, особено в труднодостъпни горски райони. Военното формирование в Русе също изрази готовност да окаже съдействие в кризисни ситуации, предоставяйки до 15 души личен състав, три товарни автомобила с повишена проходимост и две водоноски.

С наближаването на активния ловен сезон, който стартира на 10 август, властите планират срещи с представители на ловно-рибарските сдружения за обсъждане на правилата за пожарна безопасност по време на ловни и риболовни излети.

Областният управител Драганов призова кметовете в региона да бъдат безкомпромисни при налагането на административни санкции за нарушения на противопожарните правила. "Само с общи усилия и повишена гражданска отговорност можем да се справим с това предизвикателство," заключи той.Експертите прогнозират, че тенденцията за увеличаване на пожарите ще се запази и през следващите години, което прави превенцията и бързата реакция ключови фактори за опазване на живота, имуществото и природата в Русенска област.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    пияния
    Драго се съгласил мълчаливо жп-то да купи дронове и да кръжат и да докладват за пожари. Сега да кажат на Гвоздейков да намери пари за дронове и да назначи обучени хора да поддържат дроновете , персонал да следи камерите и тн. Гол ям смях на това заседание е било .....НКЖИ е констотирало , че пожарите са причинени от неизправни вагони - спирачки и тн. и железницата да съдела частните превозвачи. Аз казвам - да ги вкарват в затвора даже , голем смех братя ........
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари