Пожари унищожават ценни местообитания на застрашени видове птици

0
Природата в Сакар и Западна Странджа пострада след огнената стихия
Природата в Сакар и Западна Странджа пострада след огнената стихия

Природата в Сакар и Западна Странджа пострада след огнената стихия

През последните седмици горските пожари, бушуващи в Сакар и Западна Странджа, поставят на сериозен риск както човешките животни и населени места, така и едни от най-ценните природни местообитания в България. Тези райони, известни със своето богато биоразнообразие, са дом на множество видове птици, някои от които са световно застрашени. По данни на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), огнената стихия е нанесла тежки щети на природата и местообитанията на редки птици.

Пожарите в Сакар и Западна Странджа оставиха след себе си апокалиптична картина – изгорели села, унищожени домашни животни и разрушени естествени хабитати. Особено тревожен е фактът, че пожарите са унищожили гнезда на няколко вида застрашени птици, сред които царски орел и малък креслив орел. От БДЗП съобщават, че са изгорели както стари, така и нови гнезда на орли, включително три изкуствени гнезда, които бяха поставени за привличане на двойки царски орел.

Въпреки опустошителния характер на пожарите, орлетата от тези гнезда са успели да излетят дни преди бедствието, което предотврати загубата на млади птици. Въпреки това, от БДЗП предупреждават, че територии на царския орел и други застрашени видове, като орел змияр, малък орел, голям ястреб и обикновен мишелов, са изцяло засегнати от огнената стихия. Гнездата на тези видове са изгорели, и с голяма вероятност в някои от тях е имало малки птици.

Освен горските територии, унищожени са и земи с тревни местообитания, закупени от БДЗП с цел тяхното опазване и природосъобразно поддържане. Тези тревни площи играят важна роля за поддържането на биологичното разнообразие в региона и сега са подложени на сериозна заплаха.

Пожарите, които се разразиха в Сакар и Западна Странджа, доведоха до обявяване на бедствено положение в общините Харманли и Тополовград. Огънят засегна около 12 000 декара земя, включително смесени гори, пасища, стърнища и храсти. За овладяването на стихията се наложи включването на хеликоптер още в първия ден на пожара.

Въпреки усилията на пожарникарите, последиците за природата са сериозни. Тепърва предстои да се установи пълното измерение на щетите върху биоразнообразието в Сакар и Западна Странджа, но е ясно, че възстановяването на тези ценни местообитания ще отнеме време и усилия.

От БДЗП апелират за внимателно и отговорно отношение към природата и призовават за незабавни мерки за защита на останалите територии и възстановяване на унищожените.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари