Пожарът в община Струмяни се разраства

0
Ситуацията все още е критична, има реална заплаха за населените места в района, заяви комисар Валентин Василев
Ситуацията все още е критична, има реална заплаха за населените места в района, заяви комисар Валентин Василев Снимка: Красимир Николов / БТА

Ситуацията все още е критична, има реална заплаха за населените места в района, заяви комисар Валентин Василев

Пожарът, който избухна в община Струмяни, продължава да се разпространява в западна посока, обхващайки вече около десет хиляди декара, съобщи директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Благоевград, комисар Валентин Василев. Според него, ситуацията все още е критична, като има реална заплаха за населените места в района.

„Вчера се извърши евакуация на застрашените населени места, с цел превенция. В момента екипите на пожарната работят усилено по целия периметър, за да ограничат разпространението на огъня“, заяви комисар Василев. Той допълни, че през деня се очаква летателна техника да се включи в борбата с пожара, като основно ще се насочи към западния фронт, където огънят е обхванал горска растителност. По думите му, гасенето по въздух ще се извършва с два френски самолета, изпратени по Механизма за гражданска защита на ЕС, като е възможно участие и на български военни хеликоптери.

Гасенето на пожара: Предизвикателства и усилия

През вчерашния ден пожарът се разпространяваше бързо, като беше предимно върхов. Това доведе до голяма опасност за района, коментира заместник-директорът на Югозападно държавно предприятие (ЮЗДП) инж. Ваня Каменова. Тя обясни, че по предварителни данни, в района на село Микрево огънят е обхванал над шест хиляди декара държавна горска територия и над три хиляди декара земеделски земи.

„На терен днес има над 20 пожарни екипа, военнослужещи, горски служители и аварийното звено на Столична община“, информира инж. Каменова. Тя подчерта, че горските служители са разпределени на ключови места, тъй като познават добре района и помагат на пожарните екипи.

Областният управител на Благоевград Георги Динев съобщи, че има готовност за евакуация на настанените в социални услуги в село Каменица. „Има много добра координация между всички институции и в случай на необходимост ще се извърши евакуация на хората от населените места в района“ ,уточни той.

Пожарът в Славянка и РСМ

Продължават и действията във връзка с пожара на българо – гръцката граница. Комисар Василев отбеляза, че гасенето в планината Славянка се извършва основно с механизирана техника, поради усложнената обстановка в община Струмяни.

Относно пожара в Република Северна Македония, който е в близост до границата с България, Василев заяви, че са предприети мерки по изграждане на ивици, като към момента огънят не застрашава българската територия.

Инж. Каменова допълни, че на територията на горските стопанства в Симитли, Кресна и Благоевград дежурят служители, които наблюдават ситуацията. „Имаме готовност булдозер да направи просека при необходимост“, добави тя. Над 30 горски служители с три горски пожарни автомобила също подпомагат дейността на Държавно горско стопанство – Катунци във връзка с пожара в планината Славянка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари