Пожарът на пътя Русе - Бяла изпепели 300 декара растителност

0

Железопътна искра предизвика бедствие край вилната зона на 9-ти километър

Мащабен пожар засегна близо 300 декара площ край Русе, включително широколистна растителност около железопътната линия между Русе и Иваново. Инцидентът, който започна вчера следобед в района на вилната зона на 9-и километър, продължава да ангажира вниманието на местните власти и пожарникарите.

Областният управител на Русе, Драгомир Драганов, извърши оглед на място по-рано днес, за да се запознае лично със ситуацията. При инспекцията стана ясно, че все още има тлеещи огнища в засегнатия район. В отговор на това, екипи на Регионалната дирекция за пожарна безопасност и защита на населението (РДПБЗН) - Русе продължават усилено работа по окончателното потушаване на локализираните огнища.

Драганов и неговият заместник Георги Георгиев поддържат постоянна връзка с дежурните към Областния съвет по сигурност, както и с всички отговорни институции. Те са готови да предприемат допълнителни мерки, ако ситуацията го изисква. Към момента обаче властите уверяват, че няма непосредствена опасност за населението и постройките във вилната зона.

Припомняме, че пожарът е започнал вчера около 16:00 часа, когато на спешния телефон 112 е получен сигнал за инцидента. Според първоначалната информация, огънят е възникнал от искра от преминаващ влак. Силният вятър е допринесъл за бързото разпространение на пламъците, които са обхванали значителен периметър покрай железопътната линия.

Заради гъстия дим, който е застрашавал видимостта и безопасността на шофьорите, движението на моторни превозни средства от изхода на крайдунавския град до разклона за село Иваново е било преустановено за няколко часа. Полицията своевременно е организирала обходен маршрут за леките автомобили през селата Басарбово и Иваново, докато тежкотоварните камиони са били инструктирани да изчакват на място до нормализиране на обстановката.

Освен мащабния пожар край Русе, през изминалото денонощие е регистриран и друг пожар в региона - между селата Бъзовец и Батишница. Там огънят е засегнал 10 декара, от които 5 декара иглолистна гора.

Местните власти призовават гражданите да бъдат особено внимателни и да спазват всички противопожарни мерки, особено в периоди на сухо и ветровито време, когато рискът от възникване и бързо разпространение на пожари е значително по-висок.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    Пътник
    Че то нали локомотивите са електрически! Каква и откъде е тази искра?!
  • 3
    2
    Старата песен на нов глас
    Вероятно пожарът е умишлено предизвикан, за да се отрежат дърветата и храстите и да се превърнат в пелети, все пак зима иде! Вижда се как е подпалено на няколко места едновременно! Пожарникарите го знаят, но си мълчат. А фирмата, която ще извърши „санитарната“ сеч ще е на оная спинозната беленска мумия, другаря Маймунев. Та ако видите циганите на Върбан с щилките – не се правете на учудени!
  • 2
    1
    въпрос
    Тъй като чета новини в този сайт, подозирам, че обастният управител си има щатен фотограф.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари