Повдигнаха обвинения на трима лекари за източване на Здравната каса

3
Фиктивни прегледи и процедури: Скандалът в Пловдив набира скорост
Фиктивни прегледи и процедури: Скандалът в Пловдив набира скорост

Фиктивните физиотерапии в Пловдив достигнаха 80 000 лева

Районната прокуратура в град Пловдив повдигна обвинение на още трима лекари – В.Н., А.Д и И.Д., по досъдебно производство за извършена документна измама при получаване на парични средства от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

На 10 юли 2024 година по същото дело като обвиняеми бяха привлечени други двама медици - д-р Найден Пъджев, управител на Медицински център за физиотерапия в Пловдив, и д-р Веселин Станчев, общопрактикуващ лекар. Те са в ареста с мярка, потвърдена и от Районния, и от Окръжния съд. В резултат на събрани нови доказателства е установено, че при извършване на деянието привлечените като обвиняеми днес В.Н. и А.Д. са действали в съучастие и като помагачи на д-р Пъджев.

Според прокуратурата за времето от 1 януари 2023 година до 30 май 2024 година чрез използване на квалифициран електронен подпис те са спомогнали да бъдат представени документи с невярно съдържание – 157 броя електронни отчета до Регионалната здравноосигурителна каса (РЗОК) - Пловдив, за проведени медицински прегледи и процедури по физиотерапия, които не са били осъществени. По този начин д-р Найден Пъджев е получил от бюджета на касата сума в общ размер на над 80 000 лева.

Срещу В.Н. и И.Д. е повдигнато и обвинение, че на 20-и и 21 юли 2024 година са подбуждали към лъжесвидетелстване, като са искали от свидетели съзнателно да потвърдят пред разследващ полицай неистина, а именно - че са ползвали медицински услуги и са посещавали център по физиотерапия, без това да се е случвало. В.Н. е извършил това с двама свидетели, а И.Д. - с един.

До момента по досъдебното производство е установено, че за периода от 1 януари 2023 година до 30 май 2024 година общо над 150 пациенти са били преглеждани фиктивно и са им били извършвани фиктивно процедури по физиотерапия, за което НЗОК е платила на медицинския център, чийто управител е бил д-р Найден Пъджев.

Схемата за документната измама е разкрита от разследващ екип от полицаи от отдел „Икономическа полиция" под надзора на Районна прокуратура - Пловдив.

Двамата обвиняеми А.Д. и В.Н. са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. След анализ на събраните доказателства ще се направи преценка за внасяне на искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража". Спрямо обвиняемата И.Д. е взета мярка за неотклонение „подписка".

Действията по разследването продължават, като са призовани за разпит още множество свидетели.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари