Последно сбогом с Николай Волев и Радослав Спасов

0
Поклон пред паметта на двама майстори на седмото изкуство
Поклон пред паметта на двама майстори на седмото изкуство

Поклон пред паметта на двама майстори на седмото изкуство

Кинообщността се прости с двама големи творци на българското кино.

Последно сбогом с режисьора Николай Волев

Българската културна общност изпрати режисьора Николай Волев, който почина на 78-годишна възраст след инцидент. Поклонението се състоя в църква "Света София", където близки, роднини и колеги се събраха да отдадат почит на твореца, създал емблематични филми като "Господин за един ден", "Да обичаш на инат" и "Маргарит и Маргарита".

Актьорът Христо Мутафчиев сподели пред bTV: "Прекрасен човек и човек, който разпознаваше фалша много бързо. Николай беше горд, много горд човек и голям мъжкар. На мен това ми е достатъчно, когато ме покани такъв човек да работя с него, без да се замисля казвам: 'Да'".

Режисьорът Евгени Михайлов подчерта силния характер на Волев: "С филмите му и с много силния му характер. И никога не правеше компромиси".

Актрисата Елена Петрова допълни: "Когато тръгнеш по един път, трябва да го извървиш докрай. Това правеше той. Правеше кино, живееше и обичаше. На инат".

Сбогуване с оператора Радослав Спасов

В църква "Свети Седмочисленици" се състоя поклонението пред оператора Радослав Спасов, който почина на 81-годишна възраст. Той остави след себе си богато творческо наследство, включително класически български филми като "Време разделно", "Мера според мера", "Лачените обувки на незнайния воин", "Авантаж", "Вилна зона" и "Трампа".

Кинопродуцентът Стефан Китанов сподели топли думи за своя колега: "Един от най-близките ми приятели, чувствахме го като част от нашето семейство. Като талант, това е една от най-големите звезди на българското кино отпреди 1989 година. Той е изключителен човек, много добър, със страшна грижа към всеки приятел или колега. Започнах своя път в киното с него и с Георги Дюлгеров, с него направих първия си филм като продуценти. Невероятна загуба е за българското кино и култура, за всички нас".

Режисьорката Иглика Трифонова добави: "Всички го наричахме бате Радко, защото към редица поколения той се държеше като грижовния по-голям брат, за някои буквално беше като баща. Напусна ни един от най-сърдечните и най-нормалните хора в българското кино".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари