Полицаи заплашват с протести заради замразени заплати

0
Синдикатите поставиха ултиматум на бъдещата власт
Синдикатите поставиха ултиматум на бъдещата власт Снимка: Bulgaria ON AIR

Синдикатите поставиха ултиматум на бъдещата власт

Полицейските синдикати отправиха първо предупреждение към бъдещото управление на страната. Служителите на Министерството на вътрешните работи (МВР) и затворническата администрация са готови да излязат на протест, ако не получат обещаното увеличение на възнагражденията си през 2025 година.

"Представителите на различни партии дават разнопосочни сигнали за огромна дупка в държавния бюджет от 18 милиарда, предлагат се решения, в които се говори за замразяване на заплати", заяви Илия Кузманов от Синдикалната формация на служителите в МВР, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Актуални възнаграждения

В момента стартовата заплата на полицай без трудов стаж е 1466 лева. Според приетите законодателни промени, от 2025 година тя трябва да достигне 2300 лева, а за инспекторите, завършили академията - 2760 лева.

"При тази заплата, да разчиташ за качество на работата и привлекателност на професията, не може да се говори", допълни Кузманов.

Разногласия за реформите

Институтът за пазарна икономика установи, че България е сред водещите държави в Европа по процент от брутния вътрешен продукт, заделен за полиция. Изследването показва също, че близо 90 процента от служителите на МВР не работят на терен.

"Трябва да има дигитализация на работните процеси в МВР. Пенсионираните служители на МВР, които са още на служебно или трудово отношение в МВР, към момента са малко под 7000 души", посочи Добромир Добрев от Централен полицейски синдикат към МВР.

Синдикатите очакват реакция от политическите партии до петък и удовлетворяващо решение до края на ноември. В противен случай ще организират улични протести.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    1
    русенец
    На мен като не ми изнася заплатата си търся друга работа. Защо не постъпите по същия начин, а извивате ръцете на данъкоплатеца? Смятате ли, че вършите работа?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

В България да имаш проблем с алкохола означава, да ти свърши пиенето!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари