Полицаи откриха 3 тона канабис в района на Петрич и Сандански

0
Мащабен удар срещу наркопроизводството в Пиринския край
Мащабен удар срещу наркопроизводството в Пиринския край Снимка: Асен Игнатов / Архив

Мащабен удар срещу наркопроизводството в Пиринския край

В резултат на мащабна специализирана полицейска операция, проведена между 5 и 8 септември 2024 година, служители на Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи (ОД на МВР) - Благоевград разкриха незаконни насаждения на канабис в района на градовете Петрич и Сандански. Общото количество на иззетите растения възлиза на внушителните 2971,190 килограма, съобщиха от правоохранителния орган.

Акцията, насочена срещу производството и разпространението на наркотични вещества, доведе до откриването на 802 канабисови растения, разпределени в няколко локации в региона. Най-голямото количество - 406 растения с общо тегло около 1610,190 килограма - е било засадено в две съседни ниви в землището на село Плоски, община Сандански.

В същото землище полицейските служители попаднаха на още една нива, където са открити 253 растения с приблизително тегло от 1018 килограма. На място е била установена и самоделна конструкция с мрежа, върху която са намерени около 3 килограма полусухи съцветия, даващи положителна реакция за канабис при полевия тест.

В района на село Волно, община Петрич, в обезлесен участък са били засадени 86 растения с общо тегло около 172 килограма. Операцията е довела и до задържането на 62-годишен мъж от село Дебочица, област Благоевград, заловен в момент на поливане на 57 канабисови растения с общо тегло около 171 килограма.

Говорител на ОД на МВР - Благоевград заяви: "По всички случаи са образувани досъдебни производства. Разследването продължава с цел разкриване на цялата престъпна верига, свързана с отглеждането и разпространението на наркотични вещества в региона."

Тази операция идва само седмици след като в края на август 2024 година в същия район бяха открити около 320 канабисови растения с общо тегло над един тон. Тези последователни успехи на правоохранителните органи показват засилените усилия в борбата с наркопроизводството в Югозападна България.

Експерти по борба с наркотиците коментират, че подобни мащабни операции са от ключово значение за ограничаване на незаконния трафик на наркотични вещества не само в България, но и в целия Европейски съюз, тъй като страната ни често се явява транзитен коридор за нелегални субстанции.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари