Политолози: Двете последни партии на прехода - ДПС и БСП си отиват

4
Войната между "бащата и сина" разтърсва ДПС
Войната между "бащата и сина" разтърсва ДПС Видео: NOVA

Промените на политическата сцена в България достигат до своя кулминационен момент, като последните две партии от прехода – Движението за права и свободи (ДПС) и Българската социалистическа партия (БСП), изглежда, са на прага на сериозни трансформации. Според политолозите доцент Татяна Буруджиева и Георги Киряков, тези партии вече не притежават онази сила и влияние, които са имали през последните три десетилетия.

В предаването "Интервюто в Новините на NOVA", двамата експерти анализираха текущите сътресения в ДПС и БСП, като подчертаха значимостта на случващото се не само за самите партии, но и за цялата политическа система на страната.

Войната между "бащата и сина" разтърсва ДПС

Георги Киряков описа конфликта между Делян Пеевски и Ахмед Доган като "войната между бащата и сина", който разтърсва основите на ДПС. Той подчерта, че въпреки важността на тези личности за партията, вътрешнопартийните им борби не трябва да засенчват истинските проблеми на страната. „Един вътрешнопартиен конфликт между две изключително важни, разбира се, за партията ДПС фигури, не би трябвало да вълнува цялото общество,“ коментира Киряков. Въпреки това, поради историческата роля на ДПС, тези събития привличат огромно обществено и медийно внимание.

Доцент Татяна Буруджиева от своя страна подчерта, че ДПС вече не е същата партия, която беше водена от Ахмед Доган в продължение на десетилетия. „Замислих се, че 35 години от живота ми са прекарани в това да отговарям на въпроса: "Какво мисли Доган? Какво ще каже Доган?" В крайна сметка, Доган вече не е този Доган, който беше. Но за мен, по-важната теза е, че ДПС вече никога няма да бъде онова ДПС,“ сподели Буруджиева.

Тя също така изрази съмнения относно бъдещето на ДПС, особено предвид предстоящите избори. Според нея, партията може да се разцепи на различни фракции или да бъде заменена от нови политически субекти.

Относно БСП, Киряков посочи, че случващото се в партията е „предвидим разпад“, който напомня за кризите, които преживяха десните партии в България през последните години. „Ще се стигне до там някъде, някога, ако се създаде ляв ГЕРБ, ако мога така да се изразя, БСП да стане тире след този ляв ГЕРБ,“ прогнозира Киряков.

Тези коментари подчертават все по-ясната картина на дълбоки промени в политическия ландшафт на България. Възможно е да сме свидетели на края на ерата на ДПС и БСП като водещи партии от прехода и на раждането на нови политически сили, които ще определят бъдещето на страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    5
    Низофчанин
    Ако с БСП си отиде и израстъка им в Рузе, ще е най-добре. Нагледахме се на леблебийски номера, ама пред хибавата му студентска любов не минаха. Шут в задницата и на село с къдравата си офца.
  • 2
    4
    русенец
    Само да уточня, БСП започна своето унищожение, когато Корнела се докопа до партийната власт. Всички сме свидетели какви резултати има партията, наследила друга една партия, изградена върху терор, кръв, атентати, масови разстрели и убийства. Но Костов изигра гениално своя ход - постави начело на БСП своето протеже Корнела /все пак тя е негово творение, заедно приватизираха, беше му заместник министър/ и успя да направи немислимото. Да ликвидира комунистическата идея в България, нещо което беше блян за редица политици и държавници преди Костов. Но той единствен успя. Както и успя да докара България до ръба на катастрофа по бедност. Но бедност за обикновените хора. Иначе за имотите, сараите и всички други придобивки на партините лидери от статуквото - вече знаем. А и Корнела в типичен диктаторски режим успя да се разправи с инакомислещите. Така че крахът на БСП е предизвестен от няколко години. По-скоро изненадващ е краха на ДПС. Но обстоятелството, че и двете партии отиват към санитарния минимум може само да ни радва, остава да ги последва и ВГЪЗРАЖДАНЕ
  • 2
    3
    Анонимен
    Сбогом на двете партии.
  • -2
    2
    Фък дъ РФ
    До 1 Да, вече не се трае, но от русофилистици. Аман от русофилия, аман от псевдопатриотизъм.
  • 2
    1
    123
    Само да няма мангали, педерасти и укролюбци във власта че вече не се трае.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари