Пуснаха Павел Дуров под гаранция

0
Основателят на "Телеграм" беше арестуван във Франция
Основателят на "Телеграм" беше арестуван във Франция Снимка: Wikimedia Commons

Основателят на "Телеграм" беше арестуван във Франция

Основателят на "Телеграм", Павел Дуров, беше освободен под гаранция след ареста му във Франция. Руският милиардер, който е обвинен по няколко тежки обвинения, е със забрана да напуска страната, докато разследванията срещу него продължават. Дуров беше задържан в края на миналата седмица при пристигането си на летище "Бурже" в Париж, където се върна от Баку, припомни БНТ.

Обвиненията срещу Дуров и "Телеграм"

Френските власти са повдигнали няколко обвинения срещу Павел Дуров и неговата платформа "Телеграм". Сред тях са твърдения, че социалната мрежа е използвана за извършване на измами, наркотрафик и престъпления срещу деца. Според прокуратурата, "Телеграм" не е оказала необходимото съдействие на властите в разследването на тези престъпления, което доведе до подозрения за подпомагане и подбудителство към криминални деяния.

Адвокатът на Дуров, Давид Оливие Камински, категорично отрече обвиненията, като ги определи като "абсурдни". Той подчерта, че "Телеграм" спазва всички европейски регулации за дигиталните медии и се модерира по същите стандарти, както и другите социални мрежи. Камински изрази възмущение от идеята, че ръководителят на платформа като "Телеграм" може да бъде замесен в криминални дейности, които не го засягат нито пряко, нито косвено.

Арестът и реакциите на международната сцена

Арестът на Павел Дуров предизвика вълна от реакции както във Франция, така и по света. Руският външен министър Мария Захарова нарече действията на френските власти "шокиращи" и заяви, че Русия ще реагира твърдо, когато руски гражданин бъде арестуван по политически мотивирани обвинения. Тя изрази убеждение, че подобни действия в други части на света, особено в Глобалния Юг, биха предизвикали значително възмущение.

Кремъл също коментира ареста, като го нарече опит за сплашване на руския предприемач и лидер на една от най-популярните социални платформи в света. Въпреки това, френските власти остават твърди в своите действия и продължават разследванията срещу Дуров.

Второ разследване срещу Дуров

Освен обвиненията, свързани с "Телеграм", срещу Павел Дуров тече и второ разследване за предполагаемо насилие над едно от децата му, извършено през 2017 година. Жалбата е подадена от бившата приятелка на Дуров, която в момента живее заедно с детето в Швейцария. Това разследване допълнително усложнява правната ситуация на руския милиардер и увеличава напрежението около него.

Бъдещето на Павел Дуров и "Телеграм"

Със забрана да напуска Франция и задължение да се явява в полицията два пъти седмично, Павел Дуров се намира в сложна правна ситуация, която може да има сериозни последици за бъдещето на "Телеграм". Въпреки това, адвокатът му остава уверен в невинността на клиента си и продължава да отрича всички обвинения като неоснователни.

Развитието на случая ще бъде следено отблизо както във Франция, така и в Русия, където Дуров е смятан за един от най-влиятелните предприемачи на своето поколение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари