Подземните води са "златният" резерв на България

0
Учени призовават за създаване на Национална геоложка служба
Учени призовават за създаване на Национална геоложка служба

Учени призовават за създаване на Национална геоложка служба

България разполага със значителни запаси от подземни води, които биха могли да играят ключова роля в решаването на водната криза в страната. Това става ясно от интервю на Българската телеграфна агенция (БТА) с двама водещи експерти от Геологическия институт на Българската академия на науките (БАН) - доцент доктор Петър Гергинов, ръководител на секция "Хидрогеология", и неговият колега доцент доктор Димитър Антонов.

Според учените, естествените ресурси от подземни води в България са се увеличили през последните десетилетия. От 175 кубически метра за секунда през 70-те години на миналия век, те са достигнали 193 кубически метра в секунда към периода 2016-2021 година. Въпреки това, в момента страната използва едва около 17 процента от наличните ресурси за питейно-битово и промишлено водоснабдяване, както и за производство на селскостопанска продукция.

Доцент Гергинов и доцент Антонов подчертават, че използването на подземните води като алтернатива за решаване на водната криза е свързано с редица предизвикателства. Едно от тях е повишаването на цената на водата поради специфичния начин на добиване. Освен това съществува риск от трайно намаляване на количествата в някои населени места, които вече разчитат на този източник за водоснабдяване.

Експертите посочват Североизточна България като пример, където подземните води са единственият възможен източник не само за питейно водоснабдяване, но и за напояване и промишлени цели. В този регион се използват дълбоки сондажи и помпи, захранвани със значително количество електроенергия, което води до по-висока цена на водата.

Въпреки предизвикателствата, за някои от общо 102-те общини с нарушено водоснабдяване, използването на подземните води може да се окаже единственото решение за трайно справяне с безводието. По данни на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, 325 087 българи все още изпитват затруднения с достъпа до питейна вода, според справка на ВиК операторите за периода 2-8 септември.

Учените са категорични, че решаването на водната криза изисква дългосрочни проучвателни, технически и социални решения. Те подчертават необходимостта от създаване на силна действаща Национална геоложка служба, която да провежда проучвания в регионален и локален мащаб не само на геоложкия строеж на България, но и на подземните води. За съжаление, България е една от малкото страни, в която към момента няма такава служба.

Доцент Гергинов и доцент Антонов припомнят, че през 90-те години на миналия век бившият Комитет по геология е започнал мащабна програма за изготвяне на Хидрогеоложка карта на България. Тогава са били изготвени хидрогеоложки карти в мащаб 1:25 000 на около една четвърт от територията на страната. Със закриването на Комитета обаче, тази изключително полезна дейност е била прекратена.

Експертите отбелязват, че климатичните промени оказват влияние върху подземните води. В България се наблюдава снижаване на нивата в плитките водоносни хоризонти и намаляване на дебита на изворите, особено в карстови терени, като спадът е в порядъка на 20-27 процента. Същевременно, на отделни места се наблюдава и увеличаване на нивата на плитките подземни води с до 68 процента.

По данни на Европейската агенция по околна среда, в границите на Европейския съюз 65 процента от водата за питейни цели и 25 процента за земеделски нужди се осигуряват от подземни води. От друга страна, данните от "Second River Basin Management Plans" (2016) EU-27 показват, че 9 процента от подземните водни тела са в лошо количествено състояние.

В заключение, доцент Гергинов и доцент Антонов подчертават, че осигуряването на вода на населението винаги е било дългосрочен въпрос. Те призовават за по-добра координация между административните органи, специалистите в практиката и научните среди в областта на подземните води, за да се постигне ефективно управление на този ценен ресурс.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари