Почти половината гора над квартал "Средна кула" е изгоряла

1
Огънят е ограничен и няма опасност за живущите в района
Огънят е ограничен и няма опасност за живущите в района Снимка: Facebook / Николай Димов

Огънят е ограничен и няма опасност за живущите в района

Работата на огнеборците на мястото на пожара над русенския квартал "Средна кула" в горския масив и в района продължава и днес. Това съобщи за Българската телеграфна агенция (БТА) говорителят на Областната дирекция на МВР в крайдунавския град Даниела Малчева.

Вчера на мястото пет екипа на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" полагаха усилия да не се разпространят пламъците в урбанизираната част на града. Усилията на огнеборците бяха насочени към ограничаване на огъня, за да се предотврати евентуалното му разпространение към жилищните зони.

Малчева добави, че действията на служителите са били силно затруднени заради пресечения и трудно достъпен терен, на доста места и непроходим, както и заради дълбокия слой от натрупаната суха листна маса, борови иглички и кори от дърветата. Пожарът се е развил предимно като низов, но на места при наличието на изсъхнали дървета е прераствал и във върхов. Това създава допълнителни предизвикателства пред екипите, които трябва да се справят с огъня.

През тъмната част на денонощието екипите са дежурили на критичните места, за да предотвратят евентуални нови разпалвания и разпространения на пожара. В гасенето и дежурството, освен служители на регионалната дирекция, са се включили и доброволци от формированието към Община Русе. Техният принос е от съществено значение за ефективното овладяване на ситуацията.

В момента на място има четири екипа на пожарната, които поддържат наблюдението на района и гасенето на възникващи локални възобновявания на пожара. Постоянното присъствие на огнеборците е необходимо, за да се гарантира, че огънят няма да се разпространи отново и да застраши околните райони.

По предварителна информация произшествието е засегнало около 40% от гората, която е на обща площ от около 150 декара. Огънят е ограничен и няма опасност за живущите в квартала. Въпреки това, жителите трябва да бъдат внимателни и да следват указанията на местните власти, докато ситуацията не бъде напълно овладяна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Васо
    За какво им е на ганчовците гора? Нали има Каменица в пвц за 2 лв на примоция.
  • 3
    1
    баал
    божие наказание
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари