Почина уважаван професор от Софийския университет

0
Преждевременната загуба на Петя Янева разтърси академичната общност
Преждевременната загуба на Петя Янева разтърси академичната общност

Преждевременната загуба на Петя Янева разтърси академичната общност

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава за кончината на д.ф.н. Петя Янева, уважаван професор в Катедра "Класическа филология" на Факултета по класически и нови филологии. Проф. Янева напусна този свят на 6 август 2024 г., оставяйки след себе си незабравимо наследство в областта на класическата филология и новогръцката филология.

Опелото ще се състои на 7 август 2024 г. в град Хасково, където близки, колеги и приятели ще се съберат, за да отдадат последна почит на една от най-видните фигури в академичните среди.

Академичен принос и кариерен път

Петя Янева завършва специалност "Класическа филология" в Софийския университет през 1982 г. Нейната академична кариера започва на 1 януари 1983 г., когато става асистент по старогръцки език в Катедрата по класическа филология. През 2000 г. тя защитава докторска степен и се издига до ранг професор през 2011 г. Периодът 2003 - 2011 г. я вижда като декан на Факултета по класически и нови филологии, където оставя значителен принос към развитието на факултета и специалността.

Учебни курсове и преподавателска дейност

През своята дългогодишна кариера проф. Янева бе титуляр на множество лекционни курсове, сред които "Старогръцки синтаксис", "Историческа граматика на гръцкия език" за студентите от специалностите "Новогръцка филология" и "Балканистика". Тя също така водеше курсове като "Текстология, тексткритика и едиционна техника" и "Лингвокултурология (с оглед на старогръцкия език)" за магистърската програма "Антична култура и литература".

Ръководни позиции и институционална подкрепа

Освен като декан, проф. Янева заемаше множество ръководни позиции. Тя беше ръководител на специалност "Новогръцка филология" и директор на програмата за развитието на същата специалност, подкрепена от Фондация "А. С. Онасис". Нейната институционална подкрепа и визия за развитието на новогръцката филология в България оставиха трайни следи и значително допринесоха за укрепването и популяризирането на тази специалност.

Личен принос и наследство

"Нашата Петя", както я наричаха нейните колеги и студенти, беше обичана и уважавана заради своята неизчерпаема любов, помощ и подкрепа към всеки един студент, докторант и преподавател. Нейната ангажираност и личен принос към академичната общност я правят незабравима фигура, оставяща след себе си богато наследство и вдъхновение за бъдещите поколения филолози.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари