По-строги санкции за нарушители на обществения ред в Русе

1
Глобите за замърсяване на обществени места се увеличават значително
Глобите за замърсяване на обществени места се увеличават значително Снимка: Dunavmost / Архив

Глобите за замърсяване на обществени места се увеличават значително

Кметът на Община Русе, Пенчо Милков, внесе предложение за промяна в Наредба № 3, която урежда организацията и развитието на комунално-битовата дейност в общината. Наредбата е приета през 1992 г. и до момента е претърпяла няколко промени, но настоящото предложение цели синхронизиране с националното законодателство и адресиране на несъответствия, които са установени в отделни части.

Основната промяна е свързана с отмяната на Глава Четвърта на Наредба № 3, която регулира дейностите по събиране, съхранение и разкомплектоване на излезлите от употреба моторни превозни средства (ИУМПС). В предложението се посочва, че настоящите разпоредби не съответстват на националната Наредба за излезли от употреба моторни превозни средства (НИУМПС) от 2013 г. и съдържат норми, които противоречат на Закона за управление на отпадъците (ЗУО). Например, дефиницията за ИУМПС в общинската наредба не съвпада с тази в националното законодателство.

Освен това, се предлагат промени в Глава Пета на Наредба № 3, която регламентира общите и наказателни разпоредби. Сред тях е увеличение на глобите за нарушители. Докато понастоящем глобите са до 50 лева за физически лица, в новото предложение се предвижда увеличение на максималната глоба до 200 лева, а за еднолични търговци и юридически лица - до 400 лева. Нарушенията, свързани с дребни инциденти като хвърляне на угарки от цигари, също ще бъдат санкционирани на място с глоби от 20 до 50 лева, като глобите ще се налагат чрез фиш.

Тези промени се очаква да повишат ефективността на контрола и санкционирането на нарушители, като осигурят съответствие с националните законодателни изисквания. Предложените изменения не изискват допълнителни финансови средства от общинския бюджет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    Аз
    А глоби за уриниращи и акащи, където сварят, ще има ли? Направете обществени тоалетни, както преди и плащайте на някой да ги чисти , както беше до скоро в центъра, в Парка например.
  • 3
    3
    бени
    Всяка нощ мирише. Яко ни обгазяват
  • 0
    2
    gfdgdffgd
    to hubao ama kat nazna4ite 2 peise godi6ni i6iasa samo sabranite globite nqa im pokriqta minimalta zaplata ot ilqda i 100 lea
  • 5
    1
    Ъъъъъъъ
    А глоби за чуждестранни тирове ,автобуси , коли и разни ниско прелитащи НЛО-та...кога ....ъъъъъъ в следващото хилядолетие ?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари