Пловдивска болница дари надежда за живот на петима души с две донорски ситуации

0
Медици от България, Унгария и Германия обединиха усилия в името на живота
Медици от България, Унгария и Германия обединиха усилия в името на живота Снимка: УМБАЛ “Свети Георги”

Близки на починали дариха органи, давайки втори шанс на нуждаещи се от България и чужбина

Пет човешки живота получиха нов шанс благодарение на две донорски ситуации в УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив.

В рамките на само 24 часа, Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Свети Георги" в град Пловдив стана свидетел на две донорски ситуации, които дадоха надежда за живот на петима души.

Първата донорска ситуация възникна след установяването на мозъчна смърт при 56-годишен мъж. Близките му взеха благородното решение да дарят органите му, давайки шанс за живот на четирима души. Клиниката по анестезиология и интензивно лечение към УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив координира цялата процедура, като д-р Димитър Казаков пое ролята на координатор. Екипът успя да реализира ситуацията в рамките на впечатляващите 12 часа.

В резултат на това, във Военномедицинска академия беше извършена успешна чернодробна трансплантация на 45-годишен мъж. Същевременно, бъбреците на донора дадоха нов шанс за живот на две жени - на 41 и 42 години, които бяха трансплантирани успешно в Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Лозенец" в столицата.

Поради липсата на подходящи реципиенти в България, сърцето на донора беше транспортирано от екип унгарски медици, които пристигнаха специално, за да вземат органа и да го трансплантират на нуждаещ се пациент в тяхната страна.

Втората донорска ситуация в УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив се разви само 24 часа след първата. Въпреки че поради сериозни медицински причини органите не бяха подходящи за трансплантация в България, черният дроб на 61-годишния донор беше взет от медицински екип от град Хамбург, Германия.

Ръководството на УМБАЛ "Свети Георги" изрази дълбоките си съболезнования към близките на починалите мъже и подчерта своето уважение към тяхното решение да спасят човешки животи. Болницата също така изказа своята благодарност към всички медицински екипи, участвали в процеса на донорство и трансплантация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари