Пленумът на БСП започва с обвинения в нелегитимност

0
Вътрешни конфликти разклащат партията
Вътрешни конфликти разклащат партията Снимка: БГНЕС

Вътрешни конфликти разклащат партията

Заседанието на Националния съвет на Българската социалистическа партия (БСП), което се очакваше да обсъди общото явяване на леви формации на предстоящите избори, започна с остри критики и подозрения за манипулации. Напрежението, което се натрупа още преди националния събор на БСП на Бузлуджа, ескалира по време на пленума, след като редица социалисти, смятани за близки до подалия оставка лидер на БСП Корнелия Нинова, изразиха сериозни съмнения относно легитимността на заседанието.

Преди събитието на Бузлуджа, лидерите на 17 леви партии обявиха създаването на общ фронт, подписвайки обръщение към българските граждани, в което заявяват своето намерение за широко обединение на левите сили. Това обаче не успя да успокои напрежението вътре в БСП, което избухна с нова сила при началото на пленума.

При влизането в централата на партията на "Позитано" 20, депутати, свързвани с Корнелия Нинова, изразиха недоволството си от факта, че материалите, които трябва да бъдат обсъдени, не са били разпространени предварително. Георги Свиленски и Иван Ченчев, двама от водещите представители на тази фракция, отбелязаха, че още при регистрацията е имало нарушения.

Партията даде оценка за временното ръководство на Гуцанов и Зафиров – социалистите ги бойкотираха, защото няма редовно заседание на Националния съвет. Пленумът започна с регистрация на хора, които не са членове на Националния съвет, дори не са членове на партията“, заявиха Свиленски и Ченчев. Според тях, по правилник списъците с участниците трябва да останат на масата за регистрация поне един час, но те са били премахнати само 10 минути след началото на заседанието.

Особено притеснение предизвика подозрението, че списъците могат да бъдат допълнени по-късно, което според Ченчев поставя под съмнение легитимността на пленума. „Това поражда сериозни опасения, че списъците могат да бъдат дописани и после, например да видим, че кметът на Дряново Трифон Панчев се окаже в списъка, при положение, че сега не е и не присъства. Задавам въпрос“, посочи Ченчев.

Според недоволните социалисти, пленумът е нелегитимен и това може да доведе до поредния спор, който ще бъде отнесен до общопартийната контролна комисия и съдебните органи. Те смятат, че действията на новото ръководство не само застрашават участието на БСП в предстоящите избори, но и поставят под сериозен риск цялостното единство на партията. „Тези хора не обединяват – те разединяват“, коментираха социалисти, запознати с развитието на събитията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари