Планински спасители откриха изгубени френски туристи в Рила

0
Бързата реакция на планинските спасители предотврати трагедия
Бързата реакция на планинските спасители предотврати трагедия

Бързата реакция на планинските спасители предотврати трагедия

Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК) успешно приключи спасителна акция в Рила планина, след като петима френски туристи се изгубиха в района на връх Купена. Инцидентът се разигра снощи, а информацията бе потвърдена от представители на ПСС за Българската телеграфна агенция (БТА).

Бърза реакция на спасителите

Двама души от спасителния екип в град Самоков реагираха своевременно на сигнала. Те успяха да локализират изгубената група и да я отведат безопасно до заслон "Страшно езеро". В момента на изготвяне на информацията, туристите се придвижват от "Страшно езеро" към хижа "Мальовица" и са в добро здравословно състояние.

Метеорологични условия и препоръки

ПСС предупреждава, че времето в планините е ветровито, с разкъсана облачност. На места в по-ниските части се наблюдава мъгла, а температурите варират между 4 и 10 градуса по Целзий. Въпреки че като цяло условията за туризъм са благоприятни, планинските спасители настоятелно съветват посетителите да подбират внимателно маршрутите си, особено през почивните дни.

Прогноза за времето в страната

Според прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), днес преди обяд над Източна България ще бъде облачно, с валежи на отделни места. До края на деня валежите ще спрат и в този регион. В останалата част от страната не се очакват валежи, а облачността ще намалява до предимно слънчево време.

Ще духа предимно умерен северозападен вятър, а в източната половина от страната - север-североизточен. Температурите ще се понижават, като преобладаващите максимални стойности ще бъдат от 15-17 градуса в Североизточна България до 23-24 градуса на места в Горнотракийската низина и в крайните югозападни райони. В столицата София се очаква температура около 19 градуса.

Планински и крайморски прогнози

Над планините в западната част на страната облачността ще намалее, докато над останалите масиви ще остане значителна, с възможност за валежи от дъжд преди обяд. Очаква се силен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 14 градуса, а на 2000 метра - около 7 градуса.

По Черноморието времето ще бъде предимно облачно през по-голямата част от деня, с валежи от дъжд на много места. Привечер валежите ще спрат и облачността ще започне да се разкъсва. Ще духа предимно умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще бъдат между 18 и 21 градуса. Температурата на морската вода е 20-22 градуса, а вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари