Пламен Бейков: Винаги съм чувствал, че имам дълг към личността на Борис Христов!

0
Директорът на Държавна опера - Русе разкри вълнуващи планове за почитане паметта на великия бас
Директорът на Държавна опера - Русе разкри вълнуващи планове за почитане паметта на великия бас Снимка: Личен архив

Директорът на Държавна опера - Русе разкри вълнуващи планове за почитане паметта на великия бас

Пламен Бейков, директор на Държавна опера - Русе и един от последните специализанти на Борис Христов в Българската академия за изкуство и култура в Рим, разкри вълнуващи планове за почитане паметта на великия бас. В интервю за Националния пресклуб на БТА в родния си град Свищов, Бейков сподели своята дълбока привързаност към Борис Христов и предстоящите проекти, посветени на 110-годишнината от рождението на маестрото.

"Винаги съм чувствал, че имам дълг към личността на Борис Христов. Моята любов и привързаност към него е в основата на това да правя неща, свързани с неговата памет", сподели Бейков, подчертавайки емоционалната връзка, която го мотивира в неговите начинания.

Бейков разкри, че началото на инициативите, свързани с музей "Борис Христов", е поставено с два концерта в Пловдив и София. На тях са прозвучали най-интимните и съкровени за маестрото български и руски песни, демонстрирайки богатството на неговия репертоар.

Предстои нова амбициозна инициатива, реализирана с подкрепата на Министерството на културата. На 4 ноември 2024 година в първо студио на Българското национално радио (БНР) ще се състои уникална поредица от концерти. Всеки от българските оперни театри ще бъде представен от свой диригент, оркестър и бас певец. Шестима баси ще обиколят всички оперни театри в страната, с изключение на Националната опера, която също ще има свой представител в проекта.

Пламен Бейков сподели и за своя дългогодишна мечта, която е на път да се осъществи: "Заедно с това в момента съм на път да осъществя една моя мечта отпреди 10 години. Тя е свързана с концерт, на който да прозвучат 20 български песни, които Борис Христов е харесвал, а някои от тях е записал и прибирайки се в България е подарил по един екземпляр на родителите си и на Националното радио".

Тези песни Бейков е открил в библиотеката на Борис Христов в Българския културен институт в Рим. Те носят интересни редакционни намеси и лични бележки на маестрото, което ги прави особено ценни за изпълнение и изучаване.

Споделяйки лични спомени за Борис Христов, Бейков го описа като изключително емоционален човек: "Когато успявахме да изпеем някоя фраза по начина, по който той очакваше, бяхме подложени на изпитанието на внезапните му сълзи, но когато усетеше дори малък признак на незаинтересованост, тогава трябваше да понесем неговите упреци". Въпреки строгостта по време на работа, извън нея Христов е бил благ и скромен човек.

Бейков описа лекциите на своя Маестро като истински "свещенодействия". "Като истински родител той знаеше как да ни щади, как да ни насърчава и амбицира", сподели Бейков, подчертавайки педагогическия талант на Борис Христов.

Тези инициативи не само почитат паметта на великия бас, но и продължават да вдъхновяват нови поколения музиканти. Пламен Бейков заключи, че примерът на Борис Христов продължава да бъде актуален и днес, дълго след неговата смърт, утвърждавайки непреходното значение на маестрото за българската и световната оперна сцена.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари