Най-именитите баси пристигат в Русе

0
Русе се готви за музикален празник в чест на Борис Христов
Русе се готви за музикален празник в чест на Борис Христов

Русе се готви за музикален празник в чест на Борис Христов

Русе ще бъде домакин на изключително музикално събитие, посветено на 110-годишнината от рождението на световноизвестния български оперен певец Борис Христов. Галаконцертът "Български баси за Борис Христов" ще се проведе на 24 октомври 2024 година от 19:00 часа в емблематичното Доходно здание.

Звездни изпълнители на една сцена

Събитието ще събере шест от най-изтъкнатите български баси на съвременната оперна сцена. Публиката ще има възможността да се наслади на изпълненията на Петър Бучков от Националната опера и балет, Делян Славов от Държавната опера - Бургас, Деян Вачков от Варненска опера, Евгений Арабаджиев от Пловдивска опера, Момчил Миланов от Русенска опера и Юлиян Константинов от Старозагорска опера.

Програма, вдъхновена от Борис Христов

Концертът ще представи богат репертоар, емблематичен за световните триумфи на Борис Христов. Под диригентската палка на маестро Димитър Косев, изпълнителите ще демонстрират своето вокално майсторство чрез солови изпълнения и ансамблови изяви.

Творческа визия

Идеята, сценарият и режисурата на галаконцерта са дело на Пламен Бейков, директор на Държавна опера - Русе и последен ученик на Борис Христов. Той споделя: "В този концерт надмощието принадлежи единствено на българския артистичен дух." Бейков е създал програма, съчетаваща тържественост с артистична игра и своеобразно музикално "надпяване".

Част от национална инициатива

Събитието в Русе е част от национален цикъл, организиран от Националния музей "Борис Христов" с подкрепата на Министерството на културата. Проектът стартира в Бургас и ще продължи в Пловдив, Варна и Стара Загора, давайки възможност на публиката да се докосне до големите български гласове на световно ниво.

Международно признание

"Български баси за Борис Христов" е част от серия гала концерти, организирани от Музей "Борис Христов", които през годините са се провеждали в престижни културни центрове като Москва, Берлин, Рим и Ню Йорк.

Любителите на оперното изкуство могат да закупят билети за това изключително културно събитие на каса "Опера" или онлайн на www.ruseopera.com.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    Оле майчице
    БасИ, а? Впрочем, "великия бас" Иван Богоев, бохемът, така и ми увисна с 90 лева дълг от 14 години. Или добро, или нищо, но дълговете са си дългове. Да му се радват наследниците на "бохема".
  • 2
    1
    Не ужас, ам Ужас!
    МАмчел Миланов- заклана коза, оня от Нова- също, Бейков?!?! Е бах ти "басите"
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари