Петьо Блъсков: Машините за гласуване са източник на корупция

0
Призиви за спешни промени в изборното законодателство на фона на нарастващо недоверие
Призиви за спешни промени в изборното законодателство на фона на нарастващо недоверие Снимка: Bulgaria On Air

Призиви за спешни промени в изборното законодателство на фона на нарастващо недоверие

В късните часове на вчерашния ден, малко след 21:00 часа, пленарната зала на Народното събрание се превърна в арена на политически сблъсък. След три неуспешни опита, депутатите най-накрая успяха да съберат необходимия кворум, за да продължат работата си. Въпреки това, представители на партиите "Възраждане" и "Има такъв народ" (ИТН) предприеха драстични действия, окупирайки парламентарната трибуна.

Причината за напрежението се крие в точка от дневния ред, касаеща промени в енергийния сектор, пряко засягащи дейността на "Мини Марица-изток". Тази ситуация предизвика остри реакции и коментари от различни политически фигури и експерти.

Юристът Явор Нотев, гостувайки в предаването "Денят ON AIR", изрази своето възмущение от случващото се: "Изключително безотговорно е да се загърбят тези точки при положение, че знаеш, че няма как да влязат повече в програмата на парламента. Когато започне изборната кампания, парламентът няма как да се събере вече. Губеха време в представления".

Журналистът Петьо Блъсков също коментира ситуацията в ефира на Bulgaria ON AIR, определяйки я като показател за "много тежка неподготвеност". Той добави: "Занимават се с глупости две години. В основата стоят парите". Нотев се съгласи с тази оценка, но уточни, че става въпрос за интересите на политиците, а не на българските граждани.

Блъсков изрази и по-сериозно притеснение, заявявайки: "Зад този скандал се вижда черната сянка на корупцията. Все по-дебела става".

Бъдещето на българската политическа сцена също беше обект на дискусия. Нотев се позова на последното социологическо проучване, според което в следващия парламент ще влязат седем партии, но допусна възможността този брой да бъде и по-голям. Той обясни: "Ниската избирателна активност предполага лесно преминаване на прага. Тази силна фрагментация означава пълна невъзможност и безсилие да се създаде правителство и държавата да се изправи".

Блъсков изрази още по-песимистична прогноза, предвиждайки нови избори. Той призова за спешни промени в изборното законодателство, като акцентира върху премахването на машинното гласуване: "Първата стъпка е да се изхвърлят машините от изборния процес. Те са източник на корупция. Десетки милиони държавни наши пари се харчат за тези машини да ги обслужват".

Нотев също засегна темата за доверието в изборния процес, подчертавайки, че макар машината сама по себе си да не може да извърши нарушение, възможността за манипулация от страна на човешкия фактор съществува.

Дискусията се разшири и върху въпроса за партийните субсидии, като Нотев постави под въпрос смисъла от финансиране на партии с минимална електорална подкрепа.

В заключение, Блъсков изрази надежда, че поредицата от избори ще доведе до по-ясно разграничаване на политическите сили: "Тази поредица от избори идва във фаза, в която мътилката започва да се избистря. На следващите избори ще се довърши разцеплението и се надявам, че най-накрая в България ще се дефинират десният сектор и левият сектор".

Тази политическа криза поставя под въпрос не само бъдещето на важни законодателни промени, но и стабилността на цялата политическа система в страната. Остава да се види как ще се развие ситуацията и дали политическите лидери ще успеят да намерят общ език в интерес на българските граждани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари