Пенчо Милков: В изложбата на Неджми Мурат има много нежност

0

В детайлите на всяка фигура можем да намерим частица от себе си, заяви кметът на Русе

В Художествената галерия на град Русе беше открита изложбата "Скулптура" на известния визуален артист Неджми Мурат. Събитието привлече вниманието на местната общественост, включително кмета на Русе Пенчо Милков, който изрази своето възхищение от творческата визия на автора.

Уникално преживяване за посетителите

Експозицията представя колекция от малки пластики и рисунки, вдъхновени от сложните взаимоотношения между човека и природата. Творбите на Мурат се отличават с дълбок емоционален заряд, изследвайки човешките характери и връзки чрез деликатни форми и впечатляващи светлинни ефекти.

Специфичното разположение на експонатите позволява на зрителите да се движат свободно около пластиките, наблюдавайки играта на светлини и сенки. Това създава уникално "споделено" пространство, в което изкуството се разкрива по нов и вълнуващ начин пред всеки посетител.

Оценка от местните власти

Кметът Пенчо Милков подчерта значението на подобни културни събития за общността, като заяви: "В изложбата има много нежност и лирика, която докосва емоционалността у всеки човек. В детайлите на всяка фигура можем да намерим частица от себе си."

Творческа философия на Неджми Мурат

Самият Неджми Мурат сподели своята творческа философия, като подчерта връзката си с природата: "Дал съм нещо и съм взел нещо от природата." Художникът добави, че черпи вдъхновение от силата на природата и се определя като лиричен и чувствителен човек, който цени любовта и уважението между хората.

Бъдещи проекти и сътрудничество

По време на събитието се състоя интересен разговор между Милков и Мурат, фокусиран върху една от пластиките. Двамата обсъдиха възможността творбата да бъде трансформирана в чешма, символизираща "черпенето с шепи от водата на живота" - идея, която би могла да обогати градската среда на Русе.

Присъствие на културния елит

Сред гостите на откриването бяха забелязани редица значими фигури, включително заместник областният управител Георги Георгиев, скулпторите Георги Радулов и Зюхтю Калит, както и районният мюфтия Юджел Хайредин. Множество русенци също уважиха събитието с присъствието си.

Богата творческа биография

Неджми Мурат, възпитаник на Националната художествена академия със специалност "Скулптура", се радва на международно признание. Творческият му път включва преподавателска дейност в престижни университети в Турция и работа в САЩ, преди да се завърне в Европа. От 2016 година художникът разделя времето си между България и Турция, където продължава да твори.

Продължителност на изложбата

Експозицията "Скулптура" ще бъде достъпна за посетители до 30 октомври. Очаква се тя да остави траен отпечатък върху културната сцена на Русе, предлагайки не само естетическо изживяване, но и дълбок размисъл върху човешките взаимоотношения и връзката с природата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    :)))
    Ориенталска нежност ли?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари