Пенчо Милков: Увеличение ще има, но и аз не съм съгласен да плащам, без методиката да е прецизна

0
Кметът на Русе: Отлагането на новата такса смет е победа за общините
Кметът на Русе: Отлагането на новата такса смет е победа за общините

Кметът на Русе: Отлагането на новата такса смет е победа за общините

Кметът на Русе Пенчо Милков приветства решението на Народното събрание за отлагане на новата методика за такса смет с една година. Промените, които трябваше да влязат в сила от 1 януари 2025 година, сега са отложени за 1 януари 2026 година. Това решение идва след интензивни дискусии и действия от страна на общините, включително и обжалване на наредбата на Министерския съвет от Община Русе, предаде Русе Медиа.

В интервю за местните медии, кметът Милков подчерта необходимостта от това отлагане: "Отлагането на новата методика за такса смет беше задължително, защото уредбата, която държавата беше направила миналата година, създаваше критичен момент за всички общини и всички граждани."

Той изрази мнение, че действията на Община Русе са изиграли ключова роля за това решение: "Смятам, че обжалването на наредбата на Министерския съвет от Община Русе изключително интензифицира решението на Народното събрание, защото повдигнахме въпроса на най-високо ниво."

Въпреки отлагането, Милков подчертава, че работата по усъвършенстване на методиката не трябва да спира. Той настоява за намеса на държавата в процеса, за да се осигури справедливост и равнопоставеност между различните общини: "Тези методики, които очакват всяка община да направи, при положение, че в закона изрично пише, че методиката се приема от Министерския съвет, трябва да бъдат равни за всички граждани. Колкото ще е увеличаването в Русе, така трябва да е и в другите градове. Не трябва хората да остават с впечатление, че те са онеправдани, че са третирани различно."

Кметът на Русе посочва, че увеличение на таксите е неизбежно, но то не е резултат от произволни решения. Той обяснява, че дългогодишното базиране на таксите за почистване върху данъчните оценки, които не са били актуализирани дълго време, е довело до значителни разминавания между реалната стойност на имотите и събираните такси.

"Чисто и просто много дълги години таксите за почистване са базирани на данъчните оценки. А държавата не повишаваше данъчните оценки много дълги години. Сами знаете, при продажба на апартамент при данъчна оценка 30 000 лева, те го продават за 100 000 евро."

Милков призовава за по-детайлна нормативна уредба, която да бъде разработена в следващите месеци. Той посочва конкретни проблеми, с които се сблъскват местните администрации при прилагането на новата методика. Например, липсата на достъп до информация за броя на служителите в различните фирми, която е необходима за правилното определяне на таксите.

"Примерно в Община Русе няма информация колко са служителите в дадена фирма. Такава информация има Националният статистически институт, но от статистиката ми отказаха изрично да ми я дадат. Такъв отказ има всеки кмет на община. Ние откъде да знаем в дадена фирма колко служители има, за да обложим по брой на потребителите?"

В заключение, кметът на Русе определя отлагането като "палиативна мярка", сравнявайки я с упойка, но подчертава, че промени ще има. Той настоява за прецизна методика, която да гарантира справедливост при определянето на таксите: "Увеличение ще има, но и аз не съм съгласен да плащам, без методиката да е прецизна."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    16
    Бенедикт
    Силно се надявам да ти пръснат смешния малък селски ГЪЗ заради тир Паркинга. Скапано просто джудже! И заради басейна в парка! Продажен боклук! Дано дънката ти го начука!
  • 4
    15
    Буци
    Тоя боклук на какъв се прави вдигна данъците на 100% сега ни лук ял ни лук мирисал
  • 1
    14
    10 стинки
    Реформи за боклука в държава, където етажната собственост е зоната на здрача и където все още по-голямата част от отоплението е на огън и кюмбета... Тая работа ще стане ама по друг начин. Оправяне на етажната собственост. Регистриране на всички комини със съответните еко-изисквания и определяне на вид гориво, глоби за нерегистрираните. Няколко години ограмотяване и превъзпитание. И тогаз боклука по европейски. Иначе :D всичко ще влезе в печката, че е по-евтино и тогаз вече ша ви хвърлям димки дайбаваштамама.
  • 7
    13
    Назобен Кон
    Зобта намаля,а апетита в София расте главоломно.Самозабравиха се вмирисаните цървули.Просто трябва да идем в София и да заобградим Парламента ,Банкя,Бояна,Драгалевци.Има няма,200 000 души ще свършат работа.
  • 5
    12
    Русенец
    Поредното жалко човече на висок пост!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари