Пенчо Милков приветства участниците в конкурса за млад режисьор „Слави Шкаров“

0

Тримата селекционирани режисьори ще имат възможност да разработят ателиета с актьори от трупата на Драматичен театър „Сава Огнянов“ в продължение на пет дни

Кметът на община Русе Пенчо Милков присъства на откриването на шестото издание на конкурса за млад театрален режисьорСлави Шкаров“, което се провежда от 18 до 22 юни.

Благодаря ви, че успявате да запазите инициативата през годините. Добрите идеи трябва да бъдат заразителни и да се изтъкват, а оценката на тяхната стойност е видима в броя на желаещите да участват. Радвам се, че нашият град е център на такъв значим конкурс за млади режисьори. Убеден съм, че в професии като вашата не стои въпросът дали трябва да имате социален ангажимент – ролята на живота е социална. Пожелавам ви да бъдете активни общественици и да се грижите за духовното развитие и културното отглеждане на нашето общество“, с тези думи кметът поздрави участниците.

Селекционер на спектаклите тази година е Ина Шкарова, която е родена в Русе и е завършила Средното музикално училище „Веселин Стоянов“. Тя е с богата професионална биография, включваща работа като драматург в Сатиричен театър „Алеко Константинов“ и опит като сценарист в „Нова телевизия“ и БНТ. Ина е дъщеря на Слави Шкаров.

Тримата селекционирани режисьори ще имат възможност да разработят ателиета с актьори от трупата на Драматичен театър „Сава Огнянов“ в продължение на пет дни. Победителят в конкурса ще бъде определен от тричленно жури и ще получи шанс да развие показания спектакъл в продукция през сезон 2024/2025 г.

Тази събота, 22 юни, своите откъси от постановки пред русенска публика ще представят Бюрхан Керим, Деян Ангелов и Михаил Цанков. Журито на конкурса ще определи победителя в тазгодишното издание, като публиката и самите актьори също ще могат да дадат своя глас. След това ще се състои и церемонията по награждаването. Входът за събитието е свободен.

Конкурсът за млад режисьор „Слави Шкров“ се организира от 2018 г. насам от Драматичен театър "Сава Огнянов", като насърчава работата и креативността на режисьори до 35-годишна възраст от цялата страна.

Представяне на тримата режисьори:

Бюрхан Керим е завършил режисура и актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Той ще представи пиесата „През пустинния град“ от Кинш ел Сар (по „Арабската нощ“ от Роланд Шимелпфениг).

Деян Ангелов от Северна Македония завършва режисура за драматичен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, в класа на проф. Маргарита Младенова. В конкурса показва своя прочит на „Излезе ангел от мъглата“ - по текст на съвременния руски драматург Пьотр Гладилин.

Михаил Цанков завършва режисура за драматичен театър в НАТФИЗ, в класа на проф. Пламен Марков. Участие в конкурса му осигури пиесата „Иванов“ от Чехов.

В съпътстващата програма на конкурса е представянето на мемоарната книга на режисьора Станчо Станчев „Монолог на режисьора“ днес, от 18:00 часа. На 20 юни, от 19:00 часа гостува актрисата Весела Бабинова с моноспектакъла „Пистолет в торнадо“, като входът е с билети на Камерна зала. На 22 юни, от 13:00 часа ще има дискусия „Режисьорът като социална роля“, която ще разгледа мястото на младите режисьори не само в театъра, ами и тяхната социална роля.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Трагикомедия
    Нашият любим и въздесъщ кмет Бенчо Мелков и от театър ли е специалист, че иказва мнения по темата? Цитат: "......ролята на живота е социална......." Действията му не кореспондират с неговите социални и семейни истории. Все още очакваме във всяка негова Автобиография да си отбележи "Семейния статус". Женен, разведен, третополов или сингъл е нашият кмет?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какво правите с ракията, която остава?
- Не разбирам въпроса!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари