Пенчо Милков: Флотилия каяци ще отплава утре по Дунав

0
Едно истинско дунавско преживяване утре в Деня на Дунав очаква русенци
Едно истинско дунавско преживяване утре в Деня на Дунав очаква русенци Снимка: Facebook / Пенчо Милков

Едно истинско дунавско преживяване утре в Деня на Дунав очаква русенци

В 10:00 ч. ще отплава флотилията каяци на Туристическо дружество "Приста" от местността Стълпище до Русе, съобщи кметът Пенчо Милков в мрежата.

"Едно истинско дунавско преживяване утре в Деня на Дунав! Не пропускайте това зрелище!", прикани градоначалникът.

Богата програма за Деня на река Дунав 29 юни подготвя Община Русе. Концерти, конкурси, творчески работилници, водни битки, рисунки на асфалт, танци и много награди очакват русенци и гостите на града тази събота.

В 10:00 ч. на русенския кей инициативата "Водни битки - лято 2024" ще предложи на публиката серия от забавни състезателни игри. Предизвикателствата са свързани с преодоляване на препятствия, точност, ловкост, баланс и бързина. Ще има и детски арт хепънинг под наслов „На брега на реката“, включващ работилница за пясъчни картини и рисуване върху природни материали, викторина с въпроси за река Дунав и "магически" научни експерименти. По време на празника ще бъде рисувана голяма картина на асфалт. На кея ще има и работилници за хартиени кораби, лодки, жабки, рибки и капитански шапки. Организатори на инициативите са Общинската фондация "Русе - град на свободния дух", Сдружение "Дунавско сияние" и Басейнова дирекция „Дунавски региони“.

В 12:00 ч. във фоайето на Доходното здание ще бъде открита изложба с отличените творби в първия Международен конкурс за карикатури в Русе „Вода – Река – Хора“. В него участват над 150 изявени творци от 49 държави. Организатори на престижния форум са Община Русе, ОП „Русе арт“ и Съюзът на българските художници – секция „Карикатура“.

В 17:00 ч. в Дом „Канети“ е началото на концерта „Plant/Human Duo“ на Мирян Колев – музикант и мултидисциплинарен артист, работещ в сферата на експерименталната, електроакустичната, импровизационната музика и саунд арт. За последните 10 години той е осъществил близо 300 събития в 30 страни в Европа, Азия и Африка. Организатор на инициативата е Международно дружество „Елиас Канети“.

В 20:00 ч. в зала „Филхармония“ започва концертът „На една ръка разстояние“ с участието на „Atalante Quartet“ от Австрия. Ансамбълът е основан през 2014 г. от музиканти, завършили Университета за музика и сценични изкуства във Виена и Университета „Моцартеум“ в Залцбург. През 2018 г. квартетът печели Първа награда на Международния конкурс за камерна музика "Свирел" в Словения и Трета награда на Международния конкурс "Йоханес Брамс" в Пьортшах. През 2021 г. ансамбълът издава своя дебютен албум „Хайдн“.

По време на гостуването си в Русе музикантите ще изпълнят творби от Й. Хайдн, A. Брукнер, Фр. Шуберт, E. Шулхоф и Б. Барток. Събитието се организира от Посолството на Австрия в България под патронажа на Н. Пр. Андреа Икич - Бьом по повод австрийското председателство на стратегията на ЕС за Дунавския регион.

Празничният ден ще завърши с организирания от Община Русе концерт с участието на Биг БендРусе с диригент Димчо Рубчев и русенските рок групи „Hammer Dance“ и „Underseason“. Началото е в 20:00 ч., а мястото е откритата сцена на русенския кей, където участници и публика ще посрещнат огнения дунавски залез.

В съботния ден Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ е обявила Ден на отворените врати във Флотската кула. Тя може да бъде разгледана между 11:00 и 13:00 ч. и от 14:30 до 16:30 ч.

Денят на река Дунав се отбелязва на датата, на която 13 държави и Европейската комисия подписват Международната конвенция за опазване на реката. За първи път празникът се чества през 2004 г. Мисията му е чрез различни инициативи и събития да покаже значението на Дунав за обществото и да привлече вниманието към съхранението на реката и притоците ѝ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    пенчо лаханата
    Пени, яхай и ти ладията ама и удари 1 бургия преди това, за да усетиш народната любов в средата на реката , не само да даваш любов на общинарките :)
  • 1
    2
    Стига!
    Не кмет, а директор на увеселителна фирма?! Градът затънал в боклук, мръсотия и разруха, а той се мести от празник на празник.
  • 4
    1
    до пенчо
    качвай се и изчезвай с тях
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какво правите с ракията, която остава?
- Не разбирам въпроса!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари