Пчеларският сектор е на колене

2
Добивите от мед са все по-малки, а изкупните цени - ниски
Добивите от мед са все по-малки, а изкупните цени - ниски Видео: NOVA

Добивите от мед са все по-малки, а изкупните цени - ниски

Пчеларският сектор е изправен пред сериозна криза, която застрашава бъдещето на този традиционен занаят. Ниските добиви на мед и стабилно ниските изкупни цени, комбинирани с неблагоприятни климатични условия и липса на контрол върху употребата на пестициди, карат все повече пчелари да се откажат от професията си.

Драстичен спад в добивите и цените

Според Галин Георгиев, председател на Сдружение „Пчела 1946” – Добрич, добивът на мед в областта е намалял с 50% за последните пет години. "Освен добивът, падат и изкупните цени. Преди пет години продавахме мед на едро за 5,50 – 6 лева за килограм, а сега цената е само 4 лева," обяснява той. Тази ситуация довежда до значително намаление на покупателната способност на пчеларите, което води до сериозни затруднения за сектора.

Климатичните условия допълнително усложняват положението

Настоящата стопанска година беше белязана от продължителна суша, която остави пчелите без достатъчно паша, особено в полските райони. Красимир Костадинов, пчелар от региона, споделя, че в неговия район добивът е около 30 килограма на кошер, но много от колегите му едва достигат до нулев добив, оставяйки само храна за пчелите.

Пестицидите – тихият убиец на пчеларството

Към климатичните предизвикателства се добавя и друг проблем – липсата на контрол върху употребата на пестициди. Галин Георгиев подчертава, че препаратите за растителна защита оказват сериозно влияние върху пчелните семейства, като намаляват популацията им и, оттам, добивите. Въпреки многократните сигнали, подадени до Министерството на земеделието и Растителна защита, до момента не са предприети никакви мерки.

Десислав Янакиев, друг пчелар от региона, разказва как целият му пчелин е бил натровен, което му коствало пропуснати добиви от около три тона мед. „Това са загуби над 30 хиляди лева. За арендаторите това може да не е значителна сума, но ние с тези пари изхранваме семействата си”, споделя пред NOVA той.

Вносът на мед – още една заплаха за българските пчелари

Допълнителен фактор, допринасящ за упадъка на сектора, е неконтролираният внос на мед от чужбина. Галин Георгиев отбелязва, че вносът на различни субстанции, наречени мед, задържа цените ниски, което прави професията все по-непривлекателна. „Бъдете сигурни, че след около 6-7 години пчеларството ще клони към едва 20% от сегашните си мащаби,” предупреждава Красимир Костадинов.

Отливът от пчеларството – реална опасност

Тенденцията за отлив от пчеларския занаят вече е осезаема. В Сдружение „Пчела 1946” от 300 членове са останали не повече от 140. Галин Георгиев прогнозира, че в следващите 2-3 години ще останат едва 20% от сегашните членове. „Продават се цели пчелини с оборудване, със земята, с всичко,” споделя Недялка Михова.

Нещата вече са в срив. Имам колеги, които се отказаха, някои заминаха за чужбина, други просто изоставиха пчелите си, защото трудът, който полагат, вече не носи никаква възвръщаемост,” заключва Красимир Костадинов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    Буци
    Всичко в тая държава отива към своят логичен край. Хабитата мрачно псува пред телевизора и смуче ракия! Не ще да гласува,не ще да протестира, пак чакаме някой да ни "освободи "! От самите нас?
  • 4
    3
    Жълтопаветен канибал
    Е го евроатлантическото развитие! На някой да не му е достатъчно евро или атлантическо? Между другото така, във ФАЩ глифозата беше забранен защото доказано предизвиква рак. В Евроджендърския Халифат ЕС, употребата беше удължена с още 10 години. Отровителството на хора и природа продължава. Гарантирано от атлантодезориентираните васали на ФАЩ!
  • 8
    2
    А без пчели
    как ще има плодове и зеленчуци? Пчелите не дават само мед, те опрашват растенията. Пчеларството е един изключително важен сектор, но нашите управници са го загърбили отдавна.
  • 5
    1
    Аз
    Целта е да внасят фалшив мед и само печалбата от вноса ги вълнува. Министерството на земеделието е голяма яма за пари.Куче влачи диря няма.Отдавна е време да ги разчепкат хубаво, из основи.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари