Пчеларите пред изпитание: Ще оцелее ли браншът без държавна помощ?

0
Сушата и високите разходи изправят пчеларите пред труден избор
Сушата и високите разходи изправят пчеларите пред труден избор

Продължителната суша може да доведе до ниски добиви на мед и загуба на пчелни семейства

Пчеларите в България отправиха спешен призив за държавна подкрепа, тъй като продължителната суша през летните месеци постави пчеларството пред сериозни предизвикателства. Тази година необходимостта от подхранване на пчелните семейства се прояви много по-рано, което значително увеличи разходите за пчеларите. Ако държавата не предприеме адекватни мерки, секторът очаква ниски добиви на мед, масови загуби на пчелни семейства и неизбежно покачване на цените на новата реколта.

Ралица Петкова, която вече 15 години се грижи за пчели в Югозападна България, е сред най-засегнатите. Продължителната суша това лято заплашва единственото ѝ средство за препитание.

„Всички цъфтящи посеви изсъхнаха, а пашата за пчелите напълно спря“, сподели пред БНТ Ралица Петкова, която с тревога наблюдава празните пити в кошерите. Заради липсата на достатъчно цветен прашец и мед, пчелите не могат да съберат необходимите хранителни запаси.

„Последиците от тази суша ще усетим най-силно през пролетта,“ предупреждава пчеларят Кирил Барков. Той добавя, че ако пчеларите не реагират навреме и не подпомогнат пчелните семейства, те са изправени пред риска да загинат през зимата поради липса на храна.

Изкуственото подхранване на едно пчелно семейство струва около 30 лева, което означава, че Ралица Петкова трябва да вложи около 4500 лева за всички свои кошери. Високите разходи принуждават пчеларите да търсят спешна помощ от държавата.

„Спешно ни е необходима помощ. Вече работим на ръба на загубите“, споделя Петкова. „Напоследък все по-често виждаме как цели пчелини се разпродават. Трудът на поколения пчелари е на път да бъде загубен.“

Министерството на земеделието и храните отговори, че са отпуснати средства и всеки пчелар ще получи по 10 лева за пчелно семейство до края на месеца. Същата сума е била изплатена и през месец май като подкрепа за бранша.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    13
    Запознат
    "в България се произвежда само 30% от месото" - 30% все е нещо, но да се пише постоянно как всичко е "многогодишни мърши от фризери със запаси на военните в някои държави" или "старо месо с химикали", е идиотизъм!
  • 2
    12
    Публикувано в Д.мост
    на 1 септември т. г. Вихрен Димитров : " в България се произвежда само 30% от месото, останалото е внос".За свинекомплекс Г.Враново адмирации, че оцеляха въпреки всичко и се развиват в положителна посока.
  • -1
    11
    Учуден
    До 9 Ами като не ти харесва, не купувай от Бозмов - никой не те кара насила. А на Голямо Враново какъв кусур ще намериш?! p.s. Руското педалче от иZраждане/бкп/бсп, ако няма какво да каже по темата, да не се обажда и да навира с всеки свой коментар някакви митологични хора от Бесарабия.
  • -1
    10
    До 9
    Бесарабският куросмук не помни подобно нещо защото е циганин заселен в Русе преди няколко години.Каквито опорки му набият за деня,това поства.
  • 1
    9
    До учуден 1
    А Бозмов от къде купува, не знаеш ли? От Румъния.Това не е тайна. Неговото не е старо от фризери, но не е българско.Колкото до фризерите, още преди окончателно да закрият месокомбината "Родопа" се започна, а пилетата(внос от Америка) с меките като преварени кости се предлагаха на добра цена в магазин до Централна гара.Не ти изнася да си спомниш.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари