Пчелари: Цената на меда падна с близо 50%

2
Пчелари от Добруджанския край изразяват тревога за драстичния спад в цената на меда у нас
Пчелари от Добруджанския край изразяват тревога за драстичния спад в цената на меда у нас

Пчелари от Добруджанския край изразяват тревога за драстичния спад в цената на меда у нас

С близо 50% е по-евтин пчелният еликсир тази година, в сравнение с миналата, алармират те.

Тонове готова продукция залежават по складове, без да намират купувачи. Липсата на пазар се съчетава с намалена продуктивност на пчелите, предизвикана от климатичните промени, за да постави бранша в критична ситуация.

"Цената, на която изкупуват меда ни, е изключително ниска, а крайните потребители го купуват на два-три пъти по-висока цена", коментират пчеларите. Те подчертават, че килограм мед се продава в магазините за 12-15 лева, докато те го получават от изкупвачи на цени под 8 лева.

Тази диспропорция, съчетана с липсата на търсене, води до големи загуби за пчеларите. Много от тях са изправени пред финансови затруднения и са принудени да се откажат от бранша.

Освен липсата на пазар и ниските изкупни цени, пчеларите се борят и с редица други проблеми, като климатичните промени, болестите по пчелите и конкуренцията от евтин вносен мед.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    13
    Тоз народ...
    Тоз народ станал,лош,лош,че лош че прост.Лоша работа.Завистлив и гаден.Яжте на пчелите трътките ....
  • 2
    12
    Внимателно
    Много, много внимателно с меда! Не е шега. Мой познат чул-недочул, по една лъжица мед люскал дневно повече от година, елате до го видите сега със спринцовките инсулин в корема. Внимателно хора!
  • 2
    11
    Koko
    Предпочитам мед вместо захарен сироп с плодове. И по-вкусно и по-полезно.
  • 9
    10
    Tina
    Купувайте от проверени и познати пчелари. Пчелният мед е храна и лекарство. По никакъв начин не може да си доставим витамините и лечебните свойства на многобройните билки, които посещават пчелите.
  • 4
    9
    Пчелар
    Всички сте професори и доценти и от всичко разбирате.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари