Патриарх Даниил: Дяволът иска да ни отдалечи от храма, от словото Божие!

0
Нямаме друга алтернатива, освен да започнем да работим върху почвата на нашите сърца, на нашите души
Нямаме друга алтернатива, освен да започнем да работим върху почвата на нашите сърца, на нашите души

Нямаме друга алтернатива, освен да започнем да работим върху почвата на нашите сърца, на нашите души

Патриарх Даниил призовава за духовно обновление в проповед в Костенец.

Негово Светейшество Софийският митрополит и български патриарх Даниил отправи призив за духовно обновление по време на света литургия в храм "Свети Георги" в град Костенец. В своята проповед той подчерта необходимостта вярващите да се съсредоточат върху духовното си развитие и да устоят на изкушенията на съвременния живот.

Фокус върху духовното израстване

Патриархът акцентира върху важността на редовното посещение на църковните служби и внимателното слушане на Божието слово. Той отбеляза: "Нямаме друга алтернатива, освен да започнем да работим върху почвата на нашите сърца, на нашите души, да я разорем."

Предизвикателствата пред съвременните християни

Патриарх Даниил обърна внимание на изкушенията, които отклоняват вярващите от църквата: "Дяволът иска да отидем на излет, да отидем в планината на ски, да отидем на риба, иска да ни отдалечи от храма, иска да ни отдалечи от словото Божие". Той подчерта необходимостта от съзнателно усилие за поддържане на духовната практика.

Призив за активно участие в литургията

Духовният водач насърчи вярващите да бъдат активни участници в литургията, а не пасивни наблюдатели. Той призова: "Нека подражаваме на онези човеци, които, като чуят словото Божие, стараят се да го помнят, стараят се да размислят върху него и малко по малко нашите сърца ще укрепнат и да разбират, и да изпълняват, и да желаят да се стремят да удовлетворяват Божието слово".

Значението на ежедневната духовна практика

Патриархът подчерта важността на ежедневната духовна практика, включително молитва и самонаблюдение. Той описа идеалния християнин като някой, който "очаква неделния ден да дойде в храма, очаква тази духовна подкрепа, желае, търси и през седмицата внимава върху себе си".

Плодовете на духовния живот

Според патриарх Даниил, истинският духовен живот води до конкретни положителни резултати в ежедневието. Той обясни, че това включва "желанието човек да върши добро, да живее в мир с другите, да живее честно, да се грижи за семейството си, да се грижи за човеците около него".

В заключение, патриарх Даниил подчерта, че духовната радост, произтичаща от добрите дела, е трайна и не зависи от материални условия. Тази проповед в Костенец служи като напомняне за важността на духовното израстване в съвременния свят, изпълнен с различни отвличащи фактори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    11
    Българин
    Дълги години да пребъде патриарх Даниил,щом отрепките квичат срещу него,значи България има достоен патриарх!
  • 0
    10
    Учуден
    Не съм учуден че бесарабският наркоман мартинчо знае руски,явно е слушал тираджиите докато ги е задоволявал хахаха
  • 0
    9
    Читател
    Меня зовут мартинчо,бесарабский ПеПеруга,меня руски тираджии у жопу трахали и копейки платили хахахаха
  • -1
    8
    Читател
    Меня най-бали очем много пепедеберугами, краварами, окраинцъй, бесарабцъй и болгаре на газами! Я очем ляблю дамайбат все патамучта я очен слабоумнай рошлямсками баклуками! Ако некакщо не панимали я също не панимал! Пхахахаха!
  • 0
    7
    Читател
    Мне,древноусраински дребен диктатор е ПеПерастий Зеленский,не знам защо в родният ти бесарабски клозет не сте го учили това. Но всъщност ти си умствено изостанал,предполагам са те учили да не си ядеш лайната,но не са успели да те обучат достатъчно,съдейки по смрадта ти мухахаха
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари