Първият закон за AI влиза в сила

2
Влиза в сила регулацията на ЕС за изкуствения интелект
Влиза в сила регулацията на ЕС за изкуствения интелект Снимка: Асен Игнатов

Влиза в сила регулацията на ЕС за изкуствения интелект

От днес, 1 август, Европейският съюз стартира прилагането на своя знаков закон за изкуствения интелект (AI), който има за цел да регулира разработването, използването и разпространението на AI технологии. Тази правна рамка се фокусира върху големите технологични компании и прилага основан на риска подход към различните AI приложения.

Какво представлява новият закон?

Законът за изкуствения интелект представлява първата по рода си регулаторна инициатива в света, насочена към хармонизиране на стандартите за AI в рамките на ЕС. Европейската комисия предложи закона през 2020 г. с цел минимизиране на потенциалните негативни ефекти от AI технологиите и гарантиране на безопасността и етичността на тяхното приложение. Законодателството предвижда различни нива на регулиране в зависимост от риска, свързан с дадено AI приложение.

Въздействие върху големите технологични гиганти

Законът ще засегне основно американските технологични гиганти като Microsoft, Google, Amazon, Apple и Meta, които оперират в рамките на ЕС или имат влияние върху европейския пазар. Това означава, че компаниите ще трябва да спазват новите строги изисквания за защита на личните данни и прозрачност в своите операции, за да избегнат сериозни санкции.

Контрол върху високорисковите AI системи

Новото законодателство въвежда строги правила за високорисковите AI системи, включително автономни превозни средства, медицински устройства и системи за финансово решение. Тези приложения ще трябва да отговарят на изискванията за оценка и управление на риска, да използват качествени данни и да предоставят детайлна документация на регулаторните органи.

Забрани върху приложения с неприемлив риск

Законът забранява приложения на AI, които представляват "неприемлив риск", като системи за "социално оценяване" и технологии за разпознаване на емоции на работното място или в училищата. Тези забрани имат за цел да защитят основните права на гражданите и да предотвратят злоупотреби с технологиите.

Генеративен AI и модели с общо предназначение

Генеративните AI системи, като GPT на OpenAI и Gemini на Google, ще бъдат подложени на особено строг контрол. Те ще трябва да спазват изискванията на ЕС за авторското право, прозрачност и киберсигурност. Моделите с отворен код, като LLaMa на Meta, също ще бъдат регулирани, макар и с някои изключения.

Санкции и надзор

Компаниите, които не се съобразят с новия закон, могат да бъдат глобени с до 35 милиона евро или 7% от годишния си глобален оборот. Европейската служба за изкуствен интелект, създадена в началото на 2024 г., ще осъществява надзор върху изпълнението на закона и ще следи за съответствието на AI моделите с новите регулации.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари