Първият учебен ден ще бъде прохладен с локални валежи

0
Облачността се разкъсва на запад, валежи продължават на изток
Облачността се разкъсва на запад, валежи продължават на изток Снимка: Асен Игнатов / Архив

Облачността се разкъсва на запад, валежи продължават на изток

Първият учебен ден ще бъде прохладен, на места се очакват превалявания.

В понеделник, 16 септември 2024 година, България ще се намира под влиянието на атмосферно налягане, по-ниско от обичайното за този период на годината, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология. Очаква се то да се задържи без съществена промяна през деня.

Нощта ще бъде предимно облачна, като в централните части на страната се очакват локални валежи. Жителите на котловинните и низинните райони трябва да се подготвят за сутрешна мъгла. Вятърът ще бъде слаб до умерен, с посока запад-северозапад. Термометрите ще отчетат минимални стойности между 6 и 11 градуса по Целзий, а в столицата София – около 7 градуса.

С настъпването на деня, Западна и Централна България ще се радват на разкъсване на облачността и предимно слънчево време. В останалата част от страната небето ще остане предимно облачно, съпроводено с локални валежи. Вятърът ще промени посоката си към север-северозапад, но ще запази умерената си сила. Максималните температури ще варират между 17 и 22 градуса, като в София се очакват около 17 градуса.

Планинските райони ще бъдат обгърнати от значителна облачност, с вероятност за спорадични валежи. Над 2000 метра надморска височина се очаква лек снеговалеж. Вятърът в планините ще бъде умерен, духащ от запад-югозапад. На 1200 метра надморска височина максималната температура ще достигне около 12 градуса, докато на 2000 метра ще се задържи около 4 градуса.

Черноморието ще посрещне деня с предимно значителна облачност. Вятърът ще бъде слаб до умерен, идващ от север-северозапад. Максималните температури по крайбрежието ще се изравнят с тези на морската вода, достигайки 24-25 градуса. Морето ще бъде сравнително спокойно, с вълнение от 1 до 2 бала.

В столицата София слънцето ще изгрее в 7 часа и 8 минути и ще залезе в 19 часа и 34 минути, осигурявайки 12 часа и 26 минути дневна светлина. Луната ще залезе в 4 часа и 34 минути сутринта и ще изгрее отново в 18 часа и 59 минути вечерта. Тя ще бъде във фаза два дни преди пълнолуние, което предвещава ярки нощи за любителите на лунното наблюдение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари