Първият школски звънец удари за 21 първолаци в община Ценово

0

149 ученици прекрачиха прага на четирите основни училища

Нов старт за 149 ученици в община Ценово.

Точно в 9:00 часа на 16 септември 2024 година, под звуците на националния химн "Мила Родино" и с издигането на българския трибагреник, в община Ценово официално бе дадено начало на новата учебна 2024/2025 година. Общо 149 ученици прекрачиха прага на четирите основни училища в общината, сред които 21 първокласници с особено вълнение очакваха този специален ден.

Въпреки предизвикателствата, породени от демографската криза, особено осезаема в малките населени места, училището в село Новград успя да запази своите врати отворени за 12 ученолюбиви деца. По информация от отдел "Образование" в общинската администрация, броят на учениците в общината остава сравнително стабилен спрямо предходните години.

Кметът на община Ценово, д-р Петър Петров, изпрати поздравителни адреси до всички учебни заведения. В своето послание той подчерта специалното значение на първия учебен ден: "Първият учебен ден е различен от всички други празници, защото независимо дали още си в училище, или отдавна си затворил вратите му след себе си, трепетът смисълът и важността на школския звънец и радостната глъч винаги остават в сърцето". Като жест на подкрепа към най-малките ученици, по инициатива на общинската администрация, всеки първокласник получи подарък - книжка с десет приказки за мъдростта, правдата и неправдата.

Особено вълнуващо премина празникът в Основно училище "Свети Климент Охридски" в село Долна Студена. Събитието привлече вниманието на бивши преподаватели, общественици и родители. Сред официалните гости бяха заместник-кметът на община Ценово, Ваня Игнатова, и кметът на селото, Николай Николов.

Директорката на училището, Антоанета Семизова, в своето обръщение подчерта ключовата роля на образованието като най-добрата инвестиция за бъдещето на децата. Учениците демонстрираха своите таланти чрез разнообразна програма, включваща песни, танци и рецитации. Особено впечатляващо беше изпълнението на популярни мелодии на тамбура и барабанче от момчета, облечени в традиционни български носии.

Училището посреща своите възпитаници в обновени и освежени класни стаи, както и в модерен компютърен кабинет, оборудван със съвременна техника. Любопитен факт е, че в първи клас тази година ще се обучават само две момчета, които с видим интерес разгледаха своите нови буквари и учебни тетрадки.

Добра новина за образователната инфраструктура в общината е предстоящото откриване на два СТЕМ кабинета в училищата в село Долна Студена и село Ценово, което ще разшири възможностите за модерно и интерактивно обучение.

Час по-късно след училищните тържества, и четирите детски градини в общината също отбелязаха началото на новата учебна година. В подготвителните групи са записани общо 93 деца, което е обнадеждаващ знак за бъдещето на образованието в община Ценово.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари