Първи сигнали за рак на дебелото черво

29
Това е едно от най-смъртоносните злокачествени заболявания
Това е едно от най-смъртоносните злокачествени заболявания

Това е едно от най-смъртоносните злокачествени заболявания

Ракът на дебелото черво е едно от най-смъртоносните злокачествени заболявания, които засягат човечеството. Според данни на Световната здравна организация, около 15% от населението на земята страда от някакъв вид карцином. Раковите заболявания, включително ракът на дебелото черво, се характеризират с неконтролируем растеж на клетките, които образуват полипи по лигавицата на дебелото черво. Това заболяване е особено опасно, тъй като често остава неразпознато в ранните стадии, когато лечението е най-ефективно.

Един от ключовите фактори за успешното лечение е ранното откриване на симптомите. Ето защо е важно да знаем кои са те и какво да направим, ако ги забележим.

Промени при изхождане

Често срещаните симптоми включват запек, диария, забавено функциониране на дебелото черво, изпускане и тънки изпражнения. Тези промени могат да бъдат свързани с болестни процеси в клетките на дебелото черво и трябва да бъдат внимателно наблюдавани. Въпреки че подобни симптоми могат да се дължат на вредни навици или други заболявания, не трябва да пренебрегваме възможността те да са ранни признаци на рак на дебелото черво.

Кръв в изпражненията

Наличието на кръв в изпражненията е един от най-важните признаци за възможен рак на дебелото черво. Въпреки че този симптом може да се появи и при други заболявания като гастрит, язва или болест на Крон, той не бива да се игнорира. В такива случаи е задължително да се консултираме с лекар.

Умора и слабост

Анемията, състояние, при което броят на червените кръвни телца е намален, може да доведе до интензивна умора и слабост. Тези симптоми могат да се появят дори при хора, които са се наспали и се хранят правилно. Въпреки че анемията може да бъде причинена от различни фактори, ракът на дебелото черво трябва да бъде изключен като възможна причина.

Болки в корема

Болката в корема е често срещан симптом, който може да бъде предизвикан от различни фактори. Но когато тя се появява внезапно и без видима причина, това може да е знак за промени в обичайното функциониране на червата. Тези болки могат да бъдат свързани и с интензивно развитие на клетките в дебелото черво, което налага консултация със специалист.

Внезапно отслабване

Рязкото отслабване, без да се спазва специална диета или физическа активност, почти винаги е признак на здравословен проблем. Ако забележите такова отслабване, е важно да се консултирате с лекар, за да изключите възможността за рак на дебелото черво или друго сериозно заболяване.

Ранното откриване на рак на дебелото черво значително увеличава шансовете за успешно лечение. Затова е важно да бъдем внимателни към сигналите на нашето тяло и да не пренебрегваме предупредителните знаци. Консултацията със специалист при появата на някой от гореспоменатите симптоми може да бъде решаваща за здравето и живота ни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари