Първи резултати от парламентарните избори в Австрия

0
Историческа победа за крайнодясната партия на изборите в Австрия
Историческа победа за крайнодясната партия на изборите в Австрия Снимка: FPÖ / Facebook

Историческа победа за крайнодясната партия на изборите в Австрия

Австрийската партия на свободата (FPÖ) постигна рекорден успех на парламентарните избори в Австрия, според първите прогнозни резултати, оповестени от Министерството на вътрешните работи във Виена. Крайнодясната формация получи 29,1 процента от гласовете, което е най-добрият резултат в нейната история и ръст от 13 процента спрямо предходните избори през 2019 година.

Управляващата Австрийска народна партия (ÖVP) се нарежда на второ място с 26,3 процента, отбелязвайки значителен спад от 11,1 процента. Австрийската социалдемократическа партия (SPÖ) губи минимално - 0,1 процента, но това е достатъчно, за да отчете най-ниския си резултат досега - 20,9 процента.

Либералната партия НЕОС се нарежда на четвърто място с лек ръст от 0,7 процента, достигайки 8,8 процента. Зелените претърпяха сериозна загуба от 5,3 процента и се озоваха на пето място с 8,6 процента подкрепа.

Малките партии засега не успяват да преодолеят четирипроцентовата бариера за влизане в парламента. Важно е да се отбележи, че поради статистическата грешка от около 2 процента, все още съществува теоретична възможност управляващата Австрийска народна партия да изпревари Партията на свободата.

Бързото обявяване на прогнозните резултати стана възможно благодарение на поетапното затваряне на избирателните секции в страната. Първите секции в малките населени места приключиха работа в 13:00 часа, а по-голямата част от близо 10 000 изборни пункта затвориха врати между 15:00 и 16:00 часа. Последните избирателни бюра прекратиха дейността си в 17:00 часа.

Тези предварителни резултати бяха изчислени чрез сложни математически модели, базирани на преброените до момента бюлетини. Окончателните резултати се очаква да бъдат обявени в следващите дни, след пълното обработване на всички подадени гласове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Нов Кмет
    Много лоши новини за евроГейските куросмуци днес,скоро ще бъдат изхвърлени на бунището. Тук в България трябва да изхвърлим в клозета ппдб,а партийните им вождове да вкараме в затвора!
  • 2
    1
    СУПЕР!
    В Австрия печели FPÖ, в България – „Възраждане“! Вече му се вижда краят на €вропедерасткия съюз!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари