Първата серия консултации при президента започва в понеделник

1
Румен Радев ще разговаря първо с ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ
Румен Радев ще разговаря първо с ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ Видео: NOVA

Румен Радев ще разговаря първо с ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ

Ключова седмица в политически план за страната. Утре президентът Румен Радев ще даде ход на първата конституционна процедура преди връчването на мандатите за съставяне на кабинет. Дата за връчване на първия мандат още не е определена, предава NOVA.

Първата серия консултации ще започне в понеделник рано сутринта. И както е посочено в Конституцията, първият разговор за съставянето на кабинет ще бъде с ГЕРБ-СДС. Два часа след ГЕРБ на „Дондуков” 2 ще дойде втората политическа сила - ДПС, а след това ПП-ДБ. Така ще приключат консултациите за деня, а кога ще са със следващите 4 политически сили още не е ясно.

От партията на Бойко Борисов вече обявиха, че за тях възможен вариант за управление е експертно правителство, но с министър-председател и министри на отбраната и външните работи от ГЕРБ. По време на консултациите си с другите партии преговорният екип на първата политическа сила обяви, че виждат следващия кабинет и като кабинет на споделената отговорност.

С тях разговор обаче имаха само ДПС и ИТН. А след това Слави Трифонов обяви, че няма да подкрепят правителство нито с първия, нито с втория мандат, но ИТН са готови да предложат експертно правителство и да говорят с всички партии.

На ГЕРБ не беше предложение за експертен кабинет. Когато Бойко Борисов се появи и каза, че премиерът, министърът на отбраната и външният - това вече не е експертен кабинет. Този влак замина. Ако искат да се качат на влака на експертния кабинет - с третия мандат с друг подход. Говоря за всички, да избягаме от това ГЕРБ. Няма смисъл да го съживяваме. Освен това ние бихме искали да разговаряме с всички партии, а не само с ГЕРБ и ДПС. В тази конфигурация ПП-ДБ, в частта ДБ има доста по-добра експертиза”, заяви Тошко Йорданов.

В своя позиция от „Възраждане” обявиха, че също искат третия мандат. Според лидера им ако ИТН вземат мандата, те ще направят също кабинет с политическа оцветеност. „Възраждане” пък обещаха кабинет без ГЕРБ и ДПС. След като минат консултациите, във всеки един момент президентът може да връчи първия мандат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Каква е мисълта на всеки мъж?
- При толкова много жени, как на мен ми се падна най проклетата?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари