Първан Симеонов: Българинът е германофил, има редица исторически примери

4
Германия се приема като модел по принцип в България и тя е единствената от страните с положителен рейтинг
Германия се приема като модел по принцип в България и тя е единствената от страните с положителен рейтинг

Българите показват устойчиво предпочитание към западния модел на развитие

Последното проучване на агенция "Галъп интернешънъл болкан" разкрива интересни тенденции в геополитическите предпочитания на българите. Изследването, проведено в периода 28 август - 5 септември 2024 година сред 802 пълнолетни граждани чрез интервюта "лице в лице" с използване на таблети, очертава ясна картина на обществените нагласи.

Политологът Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл болкан" коментира в ефира на NOVA резултатите, подчертавайки, че данните показват устойчиво доверие към Европейския съюз. Той отбелязва: "Данните ясно показват подредбите на различните типове геополитически фактори. Те ясно показват тенденции на устойчиво доверие в Европейския съюз, по-колебливо е в НАТО, но като че ли и там има известно възстановяване напоследък".

Новост в това изследване е директният избор, пред който е поставено пълнолетното население - между демократичен модел и такъв, свързан с "глобалния юг или изток". Резултатите са показателни: 50% от анкетираните заявяват предпочитание към западните модели, 30% се колебаят, а 20% са ориентирани към изтока.

Симеонов подчертава: "По различни критерии и индикатори близо половината население в България, поставено от пред този избор, ясно заявява афинитет към западните модели". Той допълва, че източните сантименти са по-характерни за по-възрастните поколения, които изпитват носталгия към миналото.

Често се говори, че българинът е русофил на фона на други европейски страни, но по-скоро е германофил. Знаете, че има и редица исторически примери. Германия се приема като модел по принцип в България и тя е единствената от страните с положителен рейтинг“, отбеляза той.

Що се отнася до избора между САЩ и Русия, българите все още показват предпочитание към Москва, въпреки че подкрепата за Русия е намаляла след началото на конфликта в Украйна. "При Съединените щати данните са стабилни, докато при Русия спаднаха заради шока на мнозина от началото на войната", коментира Симеонов.

Това проучване предоставя ценна информация за настроенията в българското общество и може да послужи като основа за по-нататъшен анализ на геополитическите тенденции в страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    Някой
    Какво е да си русофил - да харесваш мизерия и нищета, да харесваш алкохолизъм и простотия, да харесваш завист и злоба към останалия цивилизован свят. Не, мерси!
  • 4
    3
    SSтествено
    По колите ще го познаете, но има и русофили разбира се - предимно с тежки психически отклонения...
  • -4
    2
    първанчо бре,
    този път гранта чий е, да не е на фондация аденауер?!?😜
  • -6
    1
    Григор
    Глупости, Първане! Българинът е русофил откак свят светува! Запомни го веднъж за винаги и спри да говориш глупости!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари