Иван Костов: Съдебната власт е тежко уязвена от мафиотизацията

0
Бившият премиер обясни как властта е отишла в ръцете на организираната престъпност
Бившият премиер обясни как властта е отишла в ръцете на организираната престъпност

Бившият премиер обясни как властта е отишла в ръцете на организираната престъпност

Иван Костов, министър-председател на България в периода от 1997 до 2001 година, сподели своите възгледи за състоянието на политическата система и прехода в страната. В интервю за предаването "Тази сутрин" по bTV той представи новата си книга, която събира свидетелства и изследвания за важни моменти от близкото минало.

Костов подчерта, че политическата система в България започва да се променя, но изрази загриженост относно влиянието на "мафиотската система" върху съдебната власт. "Политическата система постепенно започва да се променя. Проблемът сега е тежкото поражение на мафиотската система върху съдебната власт. Политиците са свързани с общественото мнение и нагласи, но съдебната власт е тежко уязвена от мафиотизацията", заяви той.

Бившият премиер сподели, че напоследък не е следил внимателно развитието на българската политическа сцена, тъй като е бил зает с довършването на книгата си "Свидетелства за прехода 2000-2009 година". Той направи интересна аналогия, сравнявайки своите мемоари с тези на Уинстън Чърчил.

Костов се спря и на важни исторически събития като приемането на България в НАТО и Европейския съюз. Според него, членството в НАТО е довело до значително натоварване на системите за сигурност и армията, което е имало своите последствия, включително трагедията в Кербала.

По отношение на членството в Европейския съюз, Костов отбеляза, че то е маркирало края на процеса на трансформация на икономическата структура на страната. Въпреки това, той изрази критично мнение, че фокусът е бил поставен предимно върху усвояването на еврофондове.

"Двата процеса, които трябваше да завършат прехода - политическият процес еволюционно катастрофира и не доведе до изграждане и консолидиране на демокрацията с върховенство на закона. Третият най-ключов процес е промяната на езика, промяната на културата, промяната на мисленето и начина, по който се отнасят към събитията, правата на свободите, как излизат от речника на комунизма и влизат в речника на свободния и демократичен диалог", обясни Иван Костов, подчертавайки комплексността на прехода.

В заключение, бившият премиер отправи предупреждение относно риска от обезценяване на евроатлантическите ценности: "Когато евроатлантизмът се закачва като значка, а се злоупотребява масово с властта, рискува думата да получи негативни оценки".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    2
    Българин
    Да,така е - ако съдебната власт не беше корумпирана, Ибан Лостов щеше отдавна да е в затвора до живот,а цялото му имущество,натрупано с кражби по време на масовата приватизация щеше да бъде конфискувано!
  • 4
    1
    Дани
    Промяна в езика ли???Да мога демек да ти тегля една голяма майна, публично!!!С това съм ок,правя го!!!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама ескимоси се прибират вкъщи:
- Къде ни е иглуто?
- По дяволите, забравих ютията включена!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари