Парламентът ще гласува предложението на ГЕРБ - СДС за нов премиер и кабинет

0
Гласуванията ще са три, заседанието започва от 13:00 часа в сряда
Гласуванията ще са три, заседанието започва от 13:00 часа в сряда

Гласуванията ще са три, заседанието започва от 13:00 часа в сряда

Утре от 13:00 часа Народното събрание ще разгледа и гласува предложението на ГЕРБ - СДС за министър-председател, структурата и състава на Министерския съвет. Това е включено в дневния ред на депутатите, публикуван на официалния сайт на Народното събрание.

На 1 юли Росен Желязков, номиниран за премиер от ГЕРБ - СДС, получи и веднага върна изпълнен проучвателния мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев. По-късно същия ден държавният глава издаде указ, с който предложи на 50-ото Народно събрание да избере Росен Желязков за министър-председател. В проектокабинета "Желязков" са включени един вицепремиер и 19 министри.

Днес в Атина президентът Румен Радев заяви пред журналисти, че ще присъства на гласуването на проектокабинета, предложен от ГЕРБ - СДС. Радев отбеляза, че не е изненадан от предложението за кабинет на малцинството. „По време на консултациите с ГЕРБ те изразиха своето разочарование, че не могат да предложат правителство поради липса на подкрепа от партиите. Аз насочих вниманието към други европейски държави, където има правителства на малцинството като възможен изход. Това изисква отговорност и политическа смелост“, каза Румен Радев.

Първата точка в утрешната програма на парламента, по искане на председателя на парламентарната група на "Величие", предвижда изслушване на служебния министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев, служебния министър на отбраната Атанас Запрянов и служебния заместник-министър на външните работи Невяна Митева относно подготовката за предстоящата юбилейна среща на държавните и правителствените ръководители на страните членки на НАТО, която ще се проведе от 9 до 11 юли 2024 г. във Вашингтон.

Сред предвидените точки в дневния ред е и освобождаването от длъжност на Владимир Савов, заместник-председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление „Застрахователен надзор“, във връзка с подадената от него оставка от 2 юли 2024 г.

Очаква се депутатите да изслушат и служебния министър на отбраната Атанас Запрянов по въпроса за неучастието на Република България под никаква форма с жива въоръжена и невъоръжена сила във военния конфликт в Украйна. Искането е направено от Борислав Гуцанов и Иван Иванов от "БСП за България".

По искане на "Възраждане", като втора точка в дневния ред за четвъртък е включено изслушване на служебния министър-председател и служебен министър на външните работи Димитър Главчев относно развитието на процеса по разширяване на Европейския съюз след приемането на така нареченото "френско предложение", острата антибългарска кампания и изказванията на голяма част от политическия елит в Република Северна Македония.

Третата точка от програмата за четвъртък предвижда изслушване на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова и председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Йордан Вълчев относно напредъка на строителството на автомагистрала "Хемус" и стартирането на процедурите по строителството на автомагистрала "Черно море".

Предвидено е и време за парламентарен контрол.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари