Румен Радев: Правителство на малцинството носи рискове

0
Румен Радев: Правителство на малцинството носи рискове
Румен Радев: Правителство на малцинството носи рискове Видео: NOVA

Президентът ще присъства на гласуването на кабинета "Желязков"

Президентът Румен Радев обяви, че не е бил изненадан от предложеното от ГЕРБ - СДС правителство, което той определи като чисто партийно. Изказването на президента дойде след проведените консултации, на които ГЕРБ - СДС изразиха разочарование от липсата на подкрепа от останалите партии в парламента.

„По време на консултациите с тях те изразиха разочарование, че не могат да предложат правителство, защото нямат подкрепа от партиите. Аз насочих вниманието към европейски държави, където има правителство на малцинството, като някакъв изход. Това обаче изисква отговорност и политическа смелост. Това е път, който ръководството на ГЕРБ реши да следва. Правителство на малцинството е нещо ново за нашата политическа система и носи рискове”, заяви Радев.

Президентът подчерта, че реакциите на партиите в парламента ще определят дали ще приемат този подход за решаването на най-важните задачи или ще се стигне до предсрочни избори. В допълнение, Радев обяви, че ще присъства на гласуването на кабинета на ГЕРБ - СДС в Народното събрание в сряда.

На въпрос дали очаква "трикове" по време на гласуването, президентът отговори: „Ние сме видели всякакви трикове, номера и развои на събитията в нашия парламент. Нека изчакаме да видим как ще подходят депутатите утре. Пред страната има важни проблеми, които изискват решения, отговорност и смелост”.

В допълнение към вътрешнополитическите въпроси, Радев коментира и отношенията с Република Северна Македония. Той изрази разочарование от държавното ръководство на съседната държава, като подчерта липсата на познания по международно и конституционно право.

„За огромно разочарование, държавното ръководство на Република Северна Македония не е готово за поста по много причини. Необходимо е познаване на международното право, каквото явно няма. Когато се подпише международен договор, той трябва да се изпълнява от всички следващи правителства, а не да се ревизира. Липсват познания по конституционно право. Явно няма познания и по отношение на европейското законодателство”, заяви Радев.

Президентът подчерта и необходимостта от елементарни познания по отношение правата на човека, отбелязвайки, че в България не се упражнява насилие спрямо хора, изразяващи различна идентичност. Той подчерта готовността на България да подпомогне Република Северна Македония по нейния европейски път.

„Трябва да има елементарни познания по отношение права на човека. В България ние не бием хора, които изразяват различна идентичност. Не стреляме по техните клубове, не ги палим, не ги държим далеч от всякакви позиции в администрацията. Има на какво да се научи това държавно ръководство, ние сме готови да помогнем. Ние подкрепяме Република Северна Македония, винаги сме го правили, по нейния европейски път. Готови сме да окажем помощ, където има дефицит на познания и политическа воля”, завърши Радев.

Предстои да видим как ще се развие ситуацията в парламента и дали предложеното правителство ще получи необходимата подкрепа. Президентът ще следи отблизо събитията, готов да предприеме необходимите действия в зависимост от развитието на обстановката.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари