Парламентът прие предложението за ограничаване на райския газ

0
Искането за законови промени беше внесено от БСП
Искането за законови промени беше внесено от БСП Снимка: Dunavmost / Архив

Искането за законови промени беше внесено от БСП

Парламентът прие на първо четене предложението на ПГ на „БСП за България“ за законови промени, които ще въведат нови ограничения върху употребата и продажбата на диазотен оксид, известен като райски газ. Според БСП, досегашните мерки, въведени през август 2022 г., не са довели до значително намаляване на употребата на веществото, особено сред младите хора, които продължават да демонстрират пренебрежение към забраните и предвидените санкции.

В мотивите на социалистите се посочва, че е необходимо да се въведе абсолютна забрана за продажбата на райски газ на физически лица, включително и онлайн. Това ограничение ще засегне и използването на диазотен оксид като добавка в храни, като се предлага то да бъде допустимо само в обекти за производство и преработка на храни, а не в заведения за обществено хранене.

Законопроектът на БСП също предвижда увеличаване на глобите и имуществените санкции за нарушения, свързани с продажбата и употребата на райски газ. Освен това, отговорността ще бъде наложена и на управителите или стопаните на обекти, където е допусната продажбата на веществото.

Според социалистите, новите мерки са необходими, за да се предотвратят негативните последици от масовата употреба на райски газ, особено сред младите хора. Те подчертават, че санкциите трябва да бъдат най-сериозни за нарушенията, извършени в заведения за хранене и развлечения, където употребата на веществото е особено разпространена.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари